+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Apotsigara

Τούβλα από … αποτσίγαρα; Ναι. Γίνεται!

Θέλουμε δεν θέλουμε το τσιγάρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Το ιδανικό θα ήταν να πείθαμε τους πάντες να κόψουν το κάπνισμα. Αυτό όμως είναι δύσκολο. Μπορούμε όμως να κάνουμε ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, που το κάπνισμα δημιουργεί, δηλαδή των αποτσίγαρων, κι έτσι να βγει ένα τουλάχιστον καλό αποτέλεσμα από το καθόλα επιβλαβές κάπνισμα.

Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνα σκουπίδια είναι οι γόπες των τσιγάρων;

Τα αποτσίγαρα περιέχουν χρώμιο, αρσενικό, κάδμιο και νικέλιο. Και, επειδή η διάσπαση μιας γόπας διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, μέχρι να διασπαστεί τα παραπάνω συστατικά μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος.

Αν αναλογιστούμε ότι ετησίως οι πολίτες του κόσμου καπνίζουν και σβήνουν 6 τρις τσιγάρα, θα διαπιστώσουμε πόσο μεγάλη επιβάρυνση προκαλείται στο περιβάλλον από μία και μόνο πηγή απορριμμάτων.

Ειδικά τώρα, το καλοκαίρι, η εικόνα των ελληνικών παραλιών με τα άπειρα σβησμένα τσιγάρα στην αμμουδιά είναι πολύ άσχημη. Και για την ανατροπή αυτού του φαινομένου δεν μπορούμε να βασιστούμε στο φιλότιμο των καπνιστών. Πρέπει όσοι διαχειρίζονται τις παραλίες της χώρας μας (δήμοι, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ) να τοποθετούν σε τακτά σημεία κάδους ειδικά για γόπες. Έτσι είναι πιο εύκολο να πειστεί ένας καπνιστής να μην αφήσει τη γόπα του στην άμμο.

Από την άλλη η Αυστραλία βρήκε έναν πολύ πιο ενδιαφέροντα τρόπο να αξιοποιήσει τα σβησμένα τσιγάρα.

Ο Δρ Αμπάς Μοχαγερανί, μηχανικός στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, αναλογιζόμενος τα παραπάνω και θέλοντας να απαλλάξει το περιβάλλον από αυτήν τη μόλυνση βρήκε μια φόρμουλα ώστε οι γόπες να μεταμορφωθούν σε δομικό υλικό. Συγκεκριμένα ανακάλυψε τον τρόπο τα αποτσίγαρα να γίνουν τούβλα.

Με αυτόν τον τρόπο:

  • Το περιβάλλον θα ξεφορτώνεται τα απορρίμματα των τσιγάρων.
  • Η ατμόσφαιρα θα γλιτώσει από τη διαρροή των βλαβερών συστατικών των τσιγάρων, που αναφέραμε παραπάνω, μιας και τα αποτσίγαρα θα «φυλακίζονται» μέσα στα τούβλα.
  • Τα τούβλα θα κατασκευάζονται με μικρότερο οικονομικό κόστος.
  • To ενεργειακό αποτύπωμα των τούβλων θα είναι μικρό, διότι για το ψήσιμό τους θα απαιτείται 58% λιγότερη ενέργεια.
  • Τα κτήρια θα χαίρουν μεγαλύτερης θερμομόνωσης, καθώς το συγκεκριμένο δομικό υλικό έχει καλύτερες μονωτικές ιδιότητες.

Ας ελπίσουμε αυτή η νέα γενιά τούβλων να μπει γρήγορα στον κλάδο των κατασκευών και σύντομα το οικολογικό αυτό δομικό αυτό υλικό να χρησιμοποιείται και για τα ελληνικά κτήρια.

εικόνα: topontiki.groldredbrickco.com.au