+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Anatolikos

Προτιμήστε ελληνικά κρασιά!

Οι 4 λόγοι, για τους οποίους πρέπει να προτιμήσετε τα ελληνικά κρασιά

 Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες κατέτασσαν το κρασί στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά. Το κρασί στη χώρα μας παρευρισκόταν σε όλες τις περιστάσεις της ζωής, τόσο στη χαρά όσο και στη λύπη.

  1. Η γεωγραφία, το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους της χώρας μας ευνοούν τη δημιουργία μικρών αμπελώνων. Έτσι προτιμώντας το ελληνικό κρασί στηρίζετε μικρές επιχειρήσεις.
  2. Οι παραπάνω γεωγραφικοί και κλιματικοί παράγοντες δημιουργούν ευνοϊκές για το αμπέλι συνθήκες, οι οποίες οδηγούν στην παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών κρασιών.
  3. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια τεράστια ποικιλία καθώς υπάρχουν περίπου 300 γηγενείς ποικιλίες κρασιών στην Ελλάδα.

Βιολογικά κρασιά

Πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή ονομασία των βιολογικών κρασιών είναι «Κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας». Η βιολογική γεωργία αποκλείει τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φαρμάκων τόσο στην ανάπτυξη του φυτού όσο και στην καταπολέμηση των ασθενειών του. Με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημιουργία μη επιβαρυμένων καρπών η βιολογική καλλιέργεια επιτρέπει μόνο φυσικά πρόσθετα. Καλλιεργώντας βιολογικά οι αμπελουργοί δείχνουν σεβασμό στο οικοσύστημα και δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικές ουσίες.

Η θέση που έχουν τα κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας στην ελληνική αγορά

Δυστυχώς η ελληνική αγορά δεν έχει εκτιμήσει ακόμα τα πολλαπλά οφέλη της βιολογικής γεωργίας. Αντιθέτως στο εξωτερικό το βιολογικό κρασί έχει πολλούς οπαδούς, οι οποίοι επιβραβεύουν τις οικολογικές προσπάθειες των οινοποιείων.
Γιατί πρέπει να προτιμήσω κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας;

  • Επειδή διαθέτουν καλύτερο άρωμα και γεύση από τα υπόλοιπα κρασιά.
  • Επειδή δεν περιέχουν χημικά.
  • Επειδή δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα κατά την ανάπτυξη τους.
  • Επειδή οι βιολογικές μέθοδοι γεωργίας προσφέρουν ποιοτικό κρασί.
  • Επειδή η γκάμα των κρασιών από σταφύλια βιολογικής γεωργίας καλύπτει σχεδόν όλες τις ελληνικές ποικιλίες (Ροζακί, Ροδίτης, Κρητικό, Αγιωργίτικο κλπ).

εικόνα: www.anatolikoswinery.gr