+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Pilos

Μπορούν να σωθούν τα ελληνικά τοπία; 7 ειδικοί απαντούν «Ναι!»

Πολλά τοπία της Ελλάδας απειλούνται από περιβαλλοντικές και ανθρωπογενείς πιέσεις. Μπορούν όμως να σωθούν με κατάλληλες κινήσεις και προσπάθειες, όπως μας υποδεικνύουν οι ειδικοί. Το www.green-guide.gr και το www.ecotourism-greece.com στήριξαν μια ακόμα ημερίδα, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στην Αθήνα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr) και τη Med-INA (www.med-ina.org). Ο τίτλος της ήταν: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίων: Προκλήσεις και Προοπτικές» και ο στόχος της να γίνουν γνωστές οι προσπάθειες και οι τρόποι διάσωσης της φυσικής κληρονομιάς, των τοπιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι παράμετροι για τη διαχείριση εφτά ελληνικών τοπίων.

Μεσσηνία

Ο Ξενοφών Κάππας εκπροσώπησε το Ίδρυµα Καπετάν Βασίλης, το οποίο ασχολείται με την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Στην ομιλία του εστίασε σε μία ανάλυση SWOT (Strengths / Δυνάµεις, Weaknesses / Αδυναµίες, Opportunities / Ευκαιρίες , Threats / Απειλές) για το µέλλον της περιοχής. Έδειξε ότι το Costa Navarino είχε θετική οικονομική και περιβαλλοντική επίδραση στην Πύλο.

Στυµφαλία

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ασχολήθηκε με το παράδειγµα της ευρύτερης περιοχής της λίµνης Στυµφαλίας, που κατατάσσεται στα πολιτιστικά τοπία χάρη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ. Το ΠΙΟΠ έχει υποστηρίξει την οικονομική αειφορία της λίμνης με την παρασκευή βιομάζας από τα καλάμια. Ο κ. Καρτάλης εξέτασε το ποια είναι τα όρια µεταξύ πολιτιστικών και φυσικών τοπίων και το πότε ένα φυσικό τοπίο µετατρέπεται σε πολιτιστικό ή το αντίθετο.

Λίμνη Κάρλα

Η Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καθηγήτρια Οικολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφιέρωσε την ομιλία της στο οικοσύστηµα της λίμνης Κάρλας και την πρόοδο της αποκατάστασής της. Η κα Κάγκαλου χρησιμοποίησε την Κάρλα ως παράδειγµα αποκατάστασης µιας αποξηραμένης λίµνης, η οποία υπέστη πολλές ανθρώπινες επιβαρύνσεις και οδηγήθηκε στη φθορά της βιοποικιλότητάς της.

Παρράσιο Πάρκο

Η Παναγιώτα Πάντζου από το Τµήµα Διαχείρισης Πολιτισµικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τις ενέργειες σχεδιασµού του πρώτου ελληνικού πάρκου πολιτιστικής κληρονοµιάς. Πρόκειται για το Παρράσιο Πάρκο, που θα περιλαμβάνει περιοχές της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Άγιον Όρος

Στο Άγιον Όρος, το λίκνο της Ορθοδοξίας, µε τη μακραίωνη παράδοσή του αφιερώθηκε η παρουσίαση του Θύµιου Παπαγιάννη από τη Med-INA. Ο κ. Παπαγιάννης τόνισε ότι εδώ και χρόνια η UNESCO έχει επισημάνει την ανάγκη διαχείρισης της φυσικής – πολιτιστικής κληρονοµιάς του Άθου. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.

Φίλιπποι

Η Ευγενία Μπεντερµάχερ – Γερούση του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού μίλησε για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Οι Φίλιπποι είναι σπουδαίο ρωµαϊκό και πρωτοβυζαντινό μνημείο αλλά και φυσικό τοπίο καθώς περιβάλλονται από µεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Η αίτηση ένταξης των Φιλίππων στα µνηµεία παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO κατατέθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό είναι ένα βήμα, που θα προστατέψει με καλύτερο τρόπο την περιοχή.

Πρέσπες

Η Μυρσίνη Μαλακού από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών παρουσίασε τον πλούτο των Πρεσπών σε χλωρίδα και πανίδα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι στις Πρέσπες βρίσκεται η µεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής του Αργυροπελεκάνου, ενός πτηνού που απειλείται µε εξαφάνιση. Υπάρχει ενδιαφέρον για οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Βασικό συμπέρασμα της ημερίδας ήταν ότι η αειφόρος ανάπτυξη και ο σεβασμός της φυσικής κληρονομιάς των τοπίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία των τοπίων παίζουν σημαντικό ρόλο ο υπεύθυνος και ο οικολογικός τουρισμός. Τόσο το κράτος όσο και οι φορείς διαχείρισης μπορούν να προφυλάξουν τη φυσική κληρονομιά των ελληνικών περιοχών.

εικόνα: www.gialova-spots.gr