+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Oxi Skirodema

Πείτε «Όχι!» στο σκυρόδεμα. Σκεφθείτε οικολογικά.

Το σκυρόδεµα πρωταγωνιστεί στην οικοδόμηση των σύγχρονων πόλεων. Αποτελείται από τσιµέντο, νερό και αδρανή υλικά όπως η άµµος και το χαλίκι. Όμως όπως ίσως γνωρίζετε, το σκυρόδεμα αλλά και το τσιμέντο από μόνο του δεν είναι οικολογικά υλικά και στρέφονται κατά του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον πρέπει να αντισταθούμε στην υπερβολική χρήση τους.

Ποια είναι τα προβλήματα, που συνδέονται με το σκυρόδεμα;

  • Η µεταφορά του.

    Οι εγκαταστάσεις παραγωγής σκυροδέματος είναι συνήθως µακριά από κατοικημένες περιοχές. Έτσι απαιτείται πολλή ενέργεια για τη µεταφορά του σκυροδέματος στον χώρο κατασκευής ενός κτηρίου.

  • Ο αµίαντος.

    Πρόκειται για ένα υλικό, το οποίο συχνά συναντάται στο σκυρόδεμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνο.

  • Όσες ποσότητες σκυροδέµατος δεν ανακυκλώνονται.

    Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν 50.000.000 τόνοι σκυρόδεµα αποβάλλονται κάθε χρόνο στις χωµατερές της Ε.Ε. και ελάχιστο από το σκυρόδεµα αυτό επαναχρησιµοποιείται ή ανακυκλώνεται. Το περιβαλλοντικό κόστος αυτών των αποβλήτων είναι τεράστιο. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για την επανάχρηση του σκυροδέµατος.

Στην περίπτωση λοιπόν που σκοπεύετε να χτίσετε μια τουριστική επιχείρηση ή να ανακαινίσετε την επιχείρησή σας, φροντίστε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση σκυροδέματος και τσιμέντου. Προτιμήστε πιο οικολογικά δομικά υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο και το YTONG Block, το δομικό υλικό από φυσικές πρώτες ύλες όπως η χαλαζιακή άμμος (www.ytong.gr). Μια πράσινη τουριστική επιχείρηση αφενός συμβάλλει στην αειφορία του ελληνικού τουρισμού αφετέρου είναι δέλεαρ για την όλο και αυξανόμενη μερίδα τουριστών, οι οποίοι προτιμούν φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις.

εικόνα: euroco.grytong.gr