Εθνικά πάρκα: Ένας ξεχασμένος πλούτος για την προώθηση της Ελλάδας
Διαφυλάσσουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Προστατεύουν πολλά σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας.
Προφυλάσσουν οργανισμούς, που απειλούνται με εξαφάνιση όπως η φώκια monachus monachus και η χελώνα caretta caretta.
Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη αρκετών ελληνικών περιοχών.
Ο λόγος για τα εθνικά και θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να παρέχουν ατέλειωτες επιλογές για δραστηριότητες στο πλαίσιο του αειφόρου και υπεύθυνου τουρισμού. Το www.green-guide.gr σάς παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε πάρκου, που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να προωθήσετε τον φυσικό πλούτο του τόπου σας και την περιοχή σας γενικώς σεβόμενοι πάντα την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (Αλόννησος)
Εκεί φωλιάζουν οι φώκιες monachus monachus, οι οποίες ζουν στην Ελλάδα εδώ και αιώνες, αφού αναφέρονται στα έπη του Ομήρου και απεικονίζονται σε αρχαιοελληνικά νομίσματα. Μια εξαιρετική ιδέα είναι η παρατήρηση των monachus monachus να ενταχθεί στις δραστηριότητες των καταλυμάτων της περιοχής. Επίσης – γιατί όχι; – οι επιχειρήσεις και οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά στις δράσεις του πάρκου.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Πολλά απειλούμενα είδη της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας επιβιώνουν χάρη στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου π.χ. η caretta caretta, το δελφίνι και ο μωβ αχινός. Επιπλέον, το πάρκο αυτό παρέχει μοναδικές δραστηριότητες. Επισκεφθείτε τα μουσεία του, κάντε καταδύσεις ή snorkeling και απολαύστε περιπάτους στις μαγικές διαδροµές του.
Θαλάσσιο Πάρκο Καρπάθου
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από τα θαλάσσια πάρκα της χώρας μας. Εκτείνεται στις περιοχές της Σαρίας και της Βόρειας Καρπάθου, όπου οι ντόπιοι νοιάζονται για την αειφορία κι έτσι έχουν διασώσει σπάνια ενδημικά αμφίβια π.χ. ο βάτραχος της Καρπάθου και η σαλαμάνδρα, κοχυλίνα και μεταναστευτικά πτηνά π.χ. το βραχοκιρκίνεζο (falco tinnunculus) και ο σπιζαετός (aquila fasciata). Μια περιοχή ιδανική για ορνιθοπαρατήρηση και πεζοπορία, η οποία επιπλέον αποτελεί ένα ακόμα ασφαλές καταφύγιο για τη monachus monachus.
Φοινικόδασος του Βάι (Νομός Λασιθίου)
Στα κρητικά βάι σημαίνει φοίνικας. Το φοινικόδασος του Βάι είναι το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από φοίνικες του Θεόφραστου, οι οποίοι φυτρώνουν στην Κρήτη από τη μινωική εποχή. Είναι ένα περιφραγμένο δάσος, ώστε να προστατεύεται. Για τους λάτρεις της κολύμβησης υπάρχει δίπλα στο φοινικόδασος μια αμμώδης παραλία.
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Μια περιοχή Natura 2000 και ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ευρώπη. Η ορνιθοπανίδα και οι ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση στο Δέλτα Έβρου είναι κάτι το ασύλληπτο. Στην περιοχή ζουν πάνω από 300 είδη πτηνών. Ανάμεσα τους το νανογλάρονο (sterna albifrons), ο πελαργός (ciconiidae) και η γερακίνα (buteo buteo).
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Άλλη μια ελληνική περιοχή Natura 2000 και άλλος ένας σημαντικός ορνιθοπαρατηρητικός προορισμός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από την BirdLife International στις Important Bird Areas του κόσμου. Βασικά πτηνά του πάρκου είναι η σουβλόπαπια (anas acuta), ο τσαλαπετεινός (upupa epops) και ο στρειδοφάγος (haemetopus ostralegus).
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς (Νομοί Αχαΐας και Ηλείας)
Ανήκει και αυτό στις περιοχές Natura 2000, ενώ μέσα του βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων, μια μυκηναϊκή ακρόπολη από τα χρόνια της προϊστορίας. Αποτελεί καταφύγιο για χελώνες και πολλά είδη αμφιβίων, ερπετών και πουλιών.
Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έσοδα από τον τουρισμό αλλά δυστυχώς το τουριστικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που εφαρμόζεται εκεί, την έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Είναι κρίμα, διότι πρόκειται για το μόνο αξιόλογο οικοσύστημα στην Αττική. Πρέπει από εδώ και πέρα ο τουρισμός στον Σχινιά και τον Μαραθώνα να στραφεί στην υπευθυνότητα και την αειφορία. Τότε οι δραστηριότητες εκεί, δηλαδή τα φιλικά προς το περιβάλλον θαλάσσια σπορ και η παρατήρηση των κιρκινεζιών (falco naumanni), των φλαμίνγκο (phoenicopterus ruber) και των άλλων πουλιών θα είναι για όλους μια αξέχαστη εμπειρία.
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Το πάρκο αυτό είναι ταγμένο στην προστασία των σπάνιων φυτών, ζώων και πτηνών, τα οποία ενδημούν και αναπαράγονται εκεί. Στο πάρκο υλοποιούνται προγράμματα ενημέρωσης (ομαδικά και ατομικά). Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στις πεζοπορίες, που διοργανώνονται στο πάρκο, ή να ασχοληθούν με την ορνιθοπαρατήρηση.
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού
Το πάρκο αυτό περιλαμβάνει χερσαίες, λιμνοθαλάσσιες και ποτάμιες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού εντάσσονται και οι Εχινάδες, τα νησάκια στις εκβολές του Αχελώου, τα οποία ανήκουν στην Κεφαλονιά. H περιβαλλοντική, βιολογική και οικολογική αξία του συγκεκριμένου πάρκου είναι μεγάλη. Περιέχει γλυκόβαλτους, αλμυρόβαλτους, λασποτόπια, το φαράγγι της Κλεισούρας, το όρος Βαράσοβα, το Δάσος του Φράξου, που φέρει τον τίτλο «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και άλλα φυσικά κάλλη σημαντικά για την ελληνική βιοποικιλότητα.
Σε όλα τα παραπάνω πάρκα οφείλουμε σεβασμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά αν είστε τουριστική επιχείρηση, να συμβουλεύετε τους πελάτες σας να μην παίρνουν τίποτε από τα εθνικά πάρκα παρά μόνο τις φωτογραφίες τους. Και μην ξεχνάτε! Προωθώντας τη σημασία των εθνικών πάρκων και βοηθώντας το έργο τους τονώνετε το πράσινο προφίλ της επιχείρησής σας. Αυτό σύμφωνα με τη νέα ελληνική νομοθεσία μεταφράζεται σε περισσότερα μόρια.
εικόνα: nmp-zak.org, evros-delta.gr, axiosdelta.gr, visitmarathon.gr, fd-nestosvistonis.gr