+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Pagosmiamera

Κινητοποιηθείτε ΤΩΡΑ για να προστατέψουμε το περιβάλλον… Και την τουριστική βιομηχανία

5 Ιουνίου: Μια πολύ σημαντική ημερομηνία για την οικολογία και το περιβάλλον. Και αυτό γιατί στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών όλου του πλανήτη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα.

Το www.green-guide.gr με αφορμή τον φετινό εορτασμό σάς παραθέτει 7 (από τις άπειρες) επιτακτικές συμβουλές, οι οποίες οδηγούν σε περισσότερη αειφορία και περιλαμβάνουν περισσότερη μέριμνα για την προστασία της χώρας μας.

  1. Προτιμήστε ελληνικά τοπικά αναψυκτικά. Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα σας εφοδιάσουν με μια τεράστια ποικιλία χυμών και αναψυκτικών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούν, έχουν χώρα προέλευσης κυρίως την Ελλάδα. Επιπλέον, μειώνεται η ρύπανση λόγω μικρών αποστάσεων στις μεταφορές.
  2. Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά αλκοολούχα ποτά. Μπίρες και κρασί παράγονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Η ποιότητά τους είναι αναμφισβήτητη και το ανθρακικό τους αποτύπωμα μικρότερο από τα ξένα.
  3. Επιλέξτε … χύμα. Οι ατομικές συσκευασίες τροφίμων ή ειδών προσωπικής φροντίδας δημιουργούν πολλά απορρίμματα σε χαρτί ή πλαστικό. Αντίθετα, εάν προμηθευτείτε μεγάλες συσκευασίες και προσφέρετε τα προϊόντα τους χύμα, θα απαλλάξετε τον πλανήτη από περιττά σκουπίδια.
  4. Προμηθευτείτε ελληνικά βιολογικά τρόφιμα και τρόφιμα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Είναι συνυφασμένα με τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας και στηρίζουν την τοπική οικονομία και τους τοπικούς παραγωγούς. Αξίζει να τα προτιμήσετε!
  5. Αντικαταστήστε τα μπουκάλια νερού με επαναγεμιζόμενες μπουκάλες. Πρόκειται για ακόμα ένα μέτρο, που μειώνει τα σκουπίδια. Και βέβαια μην ξεχνάτε το νερό της βρύσης, το οποίο στα περισσότερα μέρη της χώρας μας είναι πόσιμο. Αν μάλιστα του προσθέσετε ένα φίλτρο, σχεδόν θα εξαλείψετε τα απορρίμματα από πλαστικά μπουκάλια.
  6. Σκεφθείτε έξω από το τρίπτυχο «Ήλιος – Άμμος – Θάλασσα». Στις μέρες μας οι περισσότεροι τουρίστες επιθυμούν κάτι διαφορετικό. Δώστε τους την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε οικοτουριστικές δραστηριότητες σχετικές με την ελληνική φύση και τον ελληνικό πολιτισμό. Γαστρονομία, πεζοπορία, ορειβασία, surfing, ορνιθοπαρατήρηση, ποδηλασία και οι επιλογές δεν έχουν τέλος.
  7. Λάβετε μέρος σε εκστρατείες και οργανώσεις, που μάχονται για το περιβάλλον. Και αν είστε τουριστικό κατάλυμα ή εταιρεία, φροντίστε να προβάλετε αυτή σας την πρωτοβουλία ως κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής σας Ευθύνης. Αυξάνονται συνέχεια οι επισκέπτες της Ελλάδας, που προτιμούν τα ευαισθητοποιημένα απέναντι στο περιβάλλον καταλύματα.

Τα περιβαλλοντικά φαινόμενα, που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο ο πλανήτης, δεν είναι αισιόδοξα. Καύσωνες, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές… Είτε έχετε ξενοδοχείο, είτε εστιατόριο, είτε είστε απλά καταναλωτής, ας γίνει η 5η Ιουνίου αφορμή για να παλέψετε για ένα πιο αειφόρο μέλλον.

εικόνα: www.unep.org