Μήπως ο ΣΕΤΕ έχει ανολοκλήρωτο όραμα για τον τουρισμό;
Η χώρα μας έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη της για τον τουρισμό στα επόμενα χρόνια. Σε πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τέθηκε ο στόχος ώστε ως το 2021 η Ελλάδα να έχει κερδίσει 35.000.000 τουρίστες από το εξωτερικό και έσοδα ύψους 20 δις. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν και αμέτρητες νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ μέσα στην επόμενη 5ετία απαιτούνται οι απαραίτητες επενδύσεις τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Οι επενδύσεις αυτές έχουν να κάνουν με ανεγέρσεις / ανακαινίσεις ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις δημοσίων υποδομών όπως οι δρόμοι.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και νέες μορφές τουρισμού, οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν έσοδα στη χώρα μας μέχρι το 2021. Αυτές είναι το yachting, η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός, ο οδικός, ο συνεδριακός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Target group του τελευταίου είναι κυρίως οι Κινέζοι τουρίστες.
Το ζήτημα όμως είναι ότι όλα αυτά πρέπει να ξεφύγουν από το ακαλαίσθητο μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Τα νέα ξενοδοχεία που οραματίζεται ο ΣΕΤΕ πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα του πράσινου, υπεύθυνου και αειφόρου τουρισμού χωρίς να αδιαφορούν για το περιβάλλον, την εθνική μας κληρονομιά και την παράδοση. Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική για τα καταλύματα αυτά είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη με πρακτικές όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και τεχνιτών, οι υποδομές βιολογικού καθαρισμού και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Επίσης πρέπει να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θέλουν τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις να ξεζουμίζονται κατά τους θερινούς μήνες χωρίς ρεπό. Οι ξενοδόχοι και οι άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού οφείλουν να αντιληφθούν ότι η καλύτερη συμπεριφορά στους υπαλλήλους τους και η πρόσληψη λίγων περισσότερων ώστε να έχουν όλοι λιγότερα καθήκοντα θα στηρίξει την οικονομία και θα δημιουργήσει πιο αφοσιωμένο προσωπικό.
Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι ο πράσινος τουρισμός δεν είναι τόσο οικονομικά προσοδοφόρος όσο ο μαζικός. Κι όμως… Δημιουργώντας πράσινα καταλύματα και κερδίζοντας πιστοποιήσεις για αυτά οι ξενοδόχοι χτίζουν το πράσινο προφίλ τους και προσελκύουν την όλο και μεγαλύτερη μερίδα τουριστών που επιθυμεί αειφόρες διακοπές. Οι τουρίστες αυτοί κατάγονται συνήθως από τη βόρεια Ευρώπη και είναι υψηλής αγοραστικής δύναμης σε αντίθεση με τους επισκέπτες μαζικού τουρισμού, οι οποίοι ελάχιστα συνδράμουν την ελληνική οικονομία.
Ας βάλουμε όλα τα παραπάνω στο τουριστικό όραμα της πατρίδας μας! Το μέλλον ανήκει στην αειφορία!
εικόνες: ecotourism-greece.com, pathsofgreece.gr