+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Plastika

3 ιδέες για να μη φάμε πλαστικό

Το καλοκαίρι έφτασε ξανά και πάλι τα πλήθη θα συρρεύσουν στις παραλίες. Και μπορεί το παλιό σλόγκαν της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» να ακούγεται παρωχημένο ποτέ όμως δεν ήταν πιο επίκαιρο.

Στα 8.000.000 τόνους κάθε χρόνο ανέρχονται τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα από ασυνείδητους πολίτες ή επιχειρήσεις!

Και το πρόβλημα δεν σταματά απλώς στη ρύπανση του νερού. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν, όταν συναντήσουν στο περιβάλλον τους πλαστικά, θα τα φάνε με ευχαρίστηση μη γνωρίζοντας τι καταναλώνουν. Το αποτέλεσμα; Οι οργανισμοί τους επηρεάζονται αρνητικά μιας και τα ψάρια γίνονται πιο αργοκίνητα και πιο μικρά ενώ το ζωοπλαγκτόν ενσωματώνει το πλαστικό. Αν αναλογιστούμε ότι το ζωοπλαγκτόν είναι βασική τροφή της θαλάσσιας πανίδας, καταλαβαίνουμε πόσο θα μολυνθούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί, όταν το φάνε.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες τα πλαστικά απορρίμματα δεν διασπώνται εντελώς. Αντιθέτως το νερό και ο ήλιος τα διασπούν σε μικροπλαστικές ίνες, οι οποίες καταλήγουν στους οργανισμούς των θαλάσσιων έμβιων όντων. Με αυτόν τον τρόπο το πλαστικό, που ο κόσμος πετά, καταλήγει στον οργανισμό του, όταν φάει ψάρια, με τρομερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Η ελληνική πραγματικότητα δεν είναι αποκομμένη από το ζήτημα αυτό. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε 167 παραλίες όλου του Αιγαίου. Σε όλες τους υπήρχε εκτεταμένη παρουσία μικροπλαστικών ινών. Επίσης το Αρχιπέλαγος εξέτασε τρία είδη ψαριών με έντονη παρουσία στο Αιγαίο, τον γαύρο, τον τόνο και τον κολιό. Σε όλα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες μικροϊνών πλαστικού.

Για την αναστροφή αυτού του φαινομένου και την προστασία των ψαριών και του ζωοπλαγκτόν χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Τα σκουπίδια μας πρέπει να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και όχι στο νερό ή την αμμουδιά.

3 ιδέες προς τις τουριστικές επιχειρήσεις

  1. Υποστηρίξτε έναντι μιας μικρής συνδρομής την εκστρατεία Υπόσχεση μας: Καθαρές Θάλασσες του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Θαλασσών, MEDASSET, που μάχεται για την καθαριότητα των ελληνικών παραλιών.
  2. Πραγματοποιήστε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού παραλιών από σχολεία, οργανώσεις ή τουρίστες από το εξωτερικό, οι οποίοι λατρεύουν να συμμετέχουν σε τέτοιες οικολογικές δράσεις.
  3. Οργανώστε στις εγκαταστάσεις σας μια ενημερωτική ημερίδα προς τους τουρίστες, τους ψαράδες και τους ιδιοκτήτες σκαφών, ώστε να γνωρίσουν το πώς μπορούν να συμβάλλουν στην καθαριότητα των θαλασσών μας.

Ο άνθρωπος και η θάλασσα υποφέρουν από το πλαστικό. Ας τους βοηθήσουμε.

εικόνα: salonicanews.comxanthitimes.grkatharesthalasses.medasset.org