+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Aswpos.

Ο Ασωπός δείχνει τον δρόμο για τη βελτίωση της ελληνικής βιομηχανίας

Εδώ και αρκετά χρόνια ένα σπουδαίο ποτάμι της Αττικοβοιωτίας, ο Ασωπός, βρίσκεται στα όρια της καταστροφής. Η μόλυνσή του έχει εξαπλωθεί πολύ τόσο στα ύδατα του ποταμιού όσο και στις καλλιέργειες τριγύρω περιοχών όπως η Αυλίδα, ο Ωρωπός, ο Νότιος Ευβοϊκός, τα Οινόφυτα και η Θήβα.

Έστω και καθυστερημένα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ξεκίνησε προσπάθειες για να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει τόσο τον Ασωπό όσο και το περιβάλλον γύρω από αυτόν. Ένα από τα μέτρα της είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της (www.pste.gov.gr) όλων των στοιχείων για τις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, οι οποίες κατά βάση οφείλονται για την τραγική του κατάσταση. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό άδειας των βιομηχανιών, το όριο εκπομπής ρύπων κλπ.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Η διαφάνεια σε σχέση με τη λειτουργία των βιομηχανιών για ένα θέμα όπως ο Ασωπός που μας πονάει εδώ και δεκαετίες είναι ένα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Να δώσουμε τέλος στην καταστροφή του Ασωπού. Στοίχημα που βάλαμε με όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας που βρεθήκαμε μαζί τους, συζητήσαμε, δώσαμε τα χέρια και αποφασίσαμε να σώσουμε τον Ασωπό. Έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση που έχουμε αποφασίσει».

Από τη στιγμή που οι κακές πρακτικές των βιομηχανιών θα ξεκινήσουν να εκτίθενται οι συγκεκριμένες εταιρείες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν πράσινες πρακτικές ενώ παράλληλα η αυξημένη διαφάνεια θα ευαισθητοποιήσει και τον κόσμο. Έτσι μπορεί η καταστροφή του ποταμού να αποφευχθεί. Όμως για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι απαραίτητη και η αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να παράγονται πιο πράσινα προϊόντα από μια πιο πράσινη γραμμή παραγωγής με λιγότερη έως μηδενική ρύπανση. Εδώ ταιριάζει και η φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων (ακόμα και απορριμμάτων) στο πλαίσιο της βιωσιμότητας.

Αναγνωρίζουμε ότι η βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για την εθνική μας οικονομία και τις υποδομές της χώρας μας αλλά επίσης σημαντικός είναι και ο τουρισμός ως κλάδος. Ο οικολογικός τουρισμός και η βιομηχανία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο αρκεί η βιομηχανία να δραστηριοποιείται σύμφωνα με περιβαλλοντικούς κανόνες και τις επιταγές της ΕΕ.

Σίγουρα μια τόσο άσχημη κατάσταση δεν ανατρέπεται εύκολα αλλά μπορεί να βελτιωθεί. Πέρα από τα οικολογικά οφέλη θα είναι και μια εξαιρετική επένδυση για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν στον πράσινο τουρισμό, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με δραστηριότητες σε αξιοθέατα της φύσης όπως τα ποτάμια.

εικόνα: sdappe-kimis.pblogs.gr/tags/asopos-gr.html