Βιολογική κτηνοτροφία: Επιστροφή στις καλές παραδοσιακές μεθόδους
Πριν κάποια χρόνια τρεις νέοι, ο Μπάμπης, ο Σταύρος και ο Μελέτης, επέλεξαν να ζήσουν με τις οικογένειές τους στη Λακωνία. Εκεί συνδύασαν την επιστημονική γνώση με την αγροτική εμπειρία και κατάφεραν να παρουσιάσουν στην ελληνική αγορά «το πρώτο νωπό πιστοποιημένο βιολογικό κοτόπουλο» από την εταιρεία τους, BIOGRECO.
Με έναν αντίστοιχο στόχο, δηλαδή το όσο το δυνατόν ποιοτικότερο κρέας, δημιουργήθηκε η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Ξεκίνησε το 2001, όταν οι ιδρυτές της κατασκεύασαν ένα οικολογικό πάρκο στις Κολλίνες, ένα χωριό της Αρκαδίας. Σήμερα η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα κατέχει 25.000 στρέμματα, όπου ζώα ελευθέρας βοσκής μεγαλώνουν σε φυσικό περιβάλλον και τρέφονται με βιολογικό καλαμπόκι, κριθάρι και σόγια.
Το να γίνεται η κτηνοτροφία με σεβασμό απέναντι στα ζώα είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας ταυτισμένο με την οικολογία και την υπευθυνότητα. Η βιολογική κτηνοτροφία διέπεται από κανονισμούς της ΕΕ που αφορούν τον σταυλισμό, την εκτροφή, τη διατροφή και τις μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενειών των ζώων. Είναι ευχάριστο που οι νέοι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές πρακτικές, όπου οι ζωοτροφές δεν ήταν επεξεργασμένες.
Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι το ότι κυρίως ασκείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.
Έτσι… Κάθε Έλληνας οφείλει να βάζει στο τραπέζι του (ή το τραπέζι των πελατών του) κρεατικά βιολογικής κτηνοτροφίας. Είναι εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, μη βλαβερά απέναντι στην ανθρώπινη υγεία και ταυτόχρονα η στήριξή τους ευνοεί τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες της χώρας μας. Σε περίπτωση δε που ένα εστιατόριο ή τουριστική επιχείρηση χρησιμοποιεί βιολογικά κρέατα και προβάλει αυτήν την καλή πρακτική έχει αυτομάτως βελτιώσει το πράσινο προφίλ της όπως προστάζει η διεθνής τάση του αειφόρου τουρισμού.