+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Biophilic

Τα ξενοδοχεία ανακαλύπτουν τον βιοφιλικό σχεδιασμό

Ο δημιουργός του όρου βιοφιλία E.O.Wilson την όριζε ως μια «ενδότερη συναισθηματική ανάγκη των ανθρώπων να συνδέονται με άλλους ζωντανούς οργανισμούς». Η ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται σε επαφή με τη φύση γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι μια τάση στην αρχιτεκτονική που ξεκίνησε από τους εργασιακούς χώρους, αλλά έχει πλέον επεκταθεί και στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Στόχος του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι ο εσωτερικός χώρος ενός κτιρίου να σχεδιαστεί με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, ώστε να προσεγγίζει όσο γίνεται περισσότερο τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Τα βασικά στοιχεία με τα οποία δουλεύει ο βιοφιλικός σχεδιασμός είναι το φυσικό φως και ο προσανατολισμός των ανοιγμάτων του κτιρίου, ο σωστός τεχνητός φωτισμός, η θερμοκρασία και ο αερισμός των χώρων, η ηχομόνωση, τα φυσικά δομικά υλικά όπως το ξύλο, τα γήινα χρώματα, τα βιομορφικά στοιχεία διακόσμησης και τελευταίο αλλά σημαντικότατο η άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει το κτίριο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη “Human Spaces 2.0: Biophilic Design in Hospitality” οι επισκέπτες ξενοδοχείων προτιμούν να περνάνε περισσότερο χρόνο σε χώρους σε επαφή με τη φύση. Η έρευνα μελέτησε παραδείγματα βιοφιλικού σχεδιασμού σε λόμπι, εστιατόρια, μπαρ, υπνοδωμάτια και σπα ξενοδοχείων και επισημαίνει την αξία ενός τέτοιου σχεδιασμού για το μάρκετινγκ και τα έσοδα της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι τα δωμάτια με θέα -και ειδικά σε νερό- τιμολογούνται αρκετά υψηλότερα από τα υπόλοιπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευκαιρίες ανάπτυξης μιας επιχείρησης.

Η χώρα μας με τον απέραντο φυσικό της πλούτο παρέχει στον ξενοδοχειακό κλάδο ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για να γίνουν τα καταλύματα υποδείγματα ένταξης των κτιρίων στη φύση και ενσωμάτωσης της φύσης στο εσωτερικό τους. Ένα κατάλυμα, αν πετύχει την αρμονία με το περιβάλλον του, μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαμονής στους πελάτες του παρέχοντάς τους τη γαλήνη, την ηρεμία και την ευεξία που αναζητούν. Αλλά και σε υφιστάμενα κτίρια, απλές κινήσεις, όπως η αλλαγή των χρωμάτων των τοίχων και της διακόσμησης σε ήρεμους γήινους τόνους και η τοποθέτηση των κατάλληλων ενδημικών φυτών σε κήπους, μπαλκόνια και δωμάτια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και η πιο απλή βιοφιλική κίνηση απ’ όλες: Ας στρέψουμε τον καναπέ προς το παράθυρο και ας απολαύσουμε τη θέα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα στα αγγλικά εδώ.