Σάμος: Με πολλή δουλειά θα σωθεί το χρυσό τσακάλι και ο μεσογειακός χαμαιλέων
Ένας από τους σπουδαιότερους μεσογειακούς τόπους στο κομμάτι της βιοποικιλότητας (τον οποίον πολλοί δεν γνωρίζουμε) είναι ελληνικός. Πρόκειται για τη Σάμο, όπου η τοπική χλωρίδα και πανίδα είναι ιδιαίτερη και εκπληκτική.
Οι δασικές εκτάσεις του νησιού ανέρχονται στα 88.700 στρέμματα και εκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 είδη φυτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται 60 είδη ορχιδέας. Όσον αφορά την πανίδα, η στεριά και η θάλασσα του νησιού κατοικείται από εκατοντάδες είδη πουλιών, ερπετών, ζώων και θαλάσσιων θηλαστικών. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς είναι σπάνιοι ή απειλούμενοι.
Δύο από αυτά τα σπάνια πλάσματα είναι το χρυσό τσακάλι (canis aureus) και ο μεσογειακός χαμαιλέων (chamaeleo chamaeleon). Το πρώτο πήρε το όνομά του από το ξανθό του τρίχωμα. Η Σάμος είναι το τελευταίο μεσογειακό νησί που φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό από αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζώο για το οικοσύστημα διότι τρέφεται κυρίως με τρωκτικά και βοηθάει έτσι στη συγκράτηση του πληθυσμού τους. Δυστυχώς τα τελευταία 40 χρόνια ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, των αυτοκινητικών ατυχημάτων και των δηλητηριάσεων. Παρότι σπανίως το χρυσό τσακάλι επιτίθεται σε οικόσιτα ζώα δεν είναι λίγα τα περιστατικά με φόλες.
Ο μεσογειακός χαμαιλέων κάποτε ζούσε σε αρκετά ελληνικά νησιά (Κρήτη, Χίος κλπ). Σήμερα από όλα τα υπόλοιπα έχει εξαφανιστεί. Ζει μόνο στη Σάμο και εξακολουθεί να απειλείται από την καταστροφή των βιοτόπων του και τα φυτοφάρμακα.
Τα δύο είδη μελετώνται εδώ και 8 χρόνια από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, έναν σημαντικότατο φορέα αφιερωμένο σε δράσεις προστασίας των ελληνικών θαλασσών. Το Αρχιπέλαγος έχει καταφέρει να φρενάρει κάπως τη μείωση των χαμαιλεόντων στο κομμάτι της ελάττωσης της λαθροθηρίας τους. Ελπίζουμε η προστασία των δύο αυτών ειδών να γίνεται όλο και περισσότερη και τελικά να μπορέσουν να σωθούν από την εξάλειψη. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει η στροφή μας στις βιολογικές καλλιέργειες χωρίς χημικά φυτοφάρμακα.
Πέρα από ηθικά σωστή στάση απέναντι στο περιβάλλον η προστασία της βιοποικιλότητας μπορεί να γίνει εξαιρετική τουριστική επένδυση για τη Σάμο και κάθε άλλη ελληνική περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το ρεύμα του αειφόρου τουρισμού γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Και η παρατήρηση της βιοποικιλότητας είναι μια από τις πιο ελκυστικές δραστηριότητες για τους οικοτουρίστες.
εικόνα: my-samos.blogspot.gr, kathimerini.gr, eirinika.gr