+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Sloveniagreen

Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει πράσινος προορισμός;

Κάτι καινούριο γεννιέται στα παγκόσμια τουριστικά πράγματα. Προορισμοί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από την Κορέα ως την Κόστα Ρίκα και από τη Σουηδία ως την Αφρική, ενδιαφέρονται γύρω από το να κάνουν τις τουριστικές τους περιοχές (χώρες, οικοτουριστικά μέρη, νησιά αλλά και πόλεις) πιο βιώσιμες και αειφόρες.

Ένας πράσινος ή αειφόρος προορισμός βασίζεται πάνω σε 3 + 1 πυλώνες. Οι τρεις πρώτοι είναι ο περιβαλλοντικός, ο οικονομικός και ο κοινωνικός – πολιτιστικός. Ο τέταρτος και πιο σημαντικός αφορά την οργάνωση, την εφαρμογή και το management τους. Αυτά τα διαχειρίζεται για λογαριασμό του προορισμού ένας Destination Management Organization (DMO), ένας καινούριος φορέας που πρέπει να δημιουργηθεί στους προορισμούς. Υπάρχουν κριτήρια και Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators – KPI) που πρέπει να ακολουθήσει ένα DMO, ώστε να γίνει ένας προορισμός πιο αειφόρος.

Η αλλαγή άρχισε πριν λίγα χρόνια, όταν περιοχές από το εξωτερικό άρχισαν να «κυνηγούν» τις πράσινες πιστοποιήσεις. Πλέον φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο μια ολόκληρη χώρα, η Σλοβενία, να γίνει πιο πράσινη μέσα από πετυχημένες συντονισμένες κρατικές προσπάθειες.

Η Ελλάδα μιας και είναι μια μεγαλύτερη και διαφορετική χώρα με περίπλοκο δημόσιο τομέα δεν θα μπορούσε εύκολα να κατορθώσει κάτι τέτοιο. Όμως οι ΟΤΑ μεμονωμένα μπορούν να καταφέρουν μια πράσινη στροφή.

Στο τελευταίο σεμινάριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (Global Sustainable Tourism Council – GSTC) από τις 21 ως τις 23 Απριλίου 2017 παρουσιάστηκαν όλα τα κριτήρια που οδηγούν μια περιοχή στην αειφορία. Κάποια από αυτά είναι:

  • Η προστασία της βιοποικιλότητας
  • Η στήριξη των κατάλληλων δραστηριοτήτων στη φύση
  • Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Η ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και κοινοτήτων
  • Ο σεβασμός στους εργαζόμενους
  • Η προώθηση των ντόπιων προϊόντων και της ντόπιας γαστρονομίας
  • Οι πράσινες μεταφορές (ΜΜΜ, πεζοπορία, ποδηλασία)
  • Η ενθάρρυνση των ξενοδοχείων να πάρουν πράσινες πιστοποιήσεις
  • Ο σεβασμός στα παραδοσιακά επαγγέλματα

Όταν πολλοί ελληνικοί προορισμοί γίνουν πράσινοι, θα είναι πιο εύκολο το να πάρουν πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από το GSTC και η χώρα μας θα γίνει σαν τη Σλοβενία. Η Medventure που συμμετείχε στο σεμινάριο του GSTC κάνει στους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ δωρεάν αξιολόγηση για τη στροφή τους προς την αειφορία. Στη συνέχεια μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους, ώστε να γίνουν πράσινοι και να απολαύσουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από αυτό (π.χ. στήριξη τοπικής οικονομίας / κοινωνίας, τουρίστες με υψηλή αγοραστική δύναμη, ανταγωνιστικότητα κλπ).

Ποιος θα γίνει ο πρώτος επίσημος πράσινος προορισμός στην Ελλάδα;

Για περισσότερες πληροφορίες: Medventure, +30 215 2151725, info@medventure.eu

εικόνα: greentravelerguides.comgreendestinationsday.com