Αειφόρος τουρισμός: Ένα βήμα μετά τον οικοτουρισμό
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που το κλίμα, τα φυσικά τοπία και οι δυνατότητές της για παροχή φιλικών στο περιβάλλον δραστηριοτήτων στη φύση θα μπορούσαν να την είχαν κάνει κορυφαία στο κομμάτι του αειφόρου τουρισμού. Δυστυχώς όμως η πατρίδα μας δεν έχει μπει ακόμα δυνατά στο παιχνίδι αυτής της παγκόσμιας τουριστικής τάσης.
Αυτό φαίνεται και από το ό,τι πολλοί λανθασμένα ταυτίζουν τον αειφόρο τουρισμό με τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό. Σίγουρα οι δυο τους ανήκουν στο φάσμα του αειφόρου τουρισμού αλλά όχι μόνοι τους. Δεν αρκεί ένα τουριστικό προϊόν να είναι οικολογικό για να είναι αειφόρο.
Οι τρεις πυλώνες που όλοι μαζί συγκροτούν τον αειφόρο τουρισμό είναι ο περιβαλλοντικός, ο οικονομικός και ο κοινωνικός – πολιτιστικός.
Ο περιβαλλοντικός πυλώνας έχει να κάνει με τη διατήρηση του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας αλλά και της κληρονομιάς μιας περιοχής. Οι παραλίες, τα δάση αλλά και τα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο μνημεία (ιστορικά κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι, πέτρινα γεφύρια κλπ) πρέπει να διασφαλίζονται για τις μελλοντικές γενιές.
Ο οικονομικός πυλώνας φυσικά αφορά τα χρήματα. Αυτά μπορούν να παίξουν ασυναγώνιστο ρόλο στο να γίνει ένας τόπος αειφόρος τουριστικά. Η μείωση των οικονομικών διαρροών προς το εξωτερικό, η επένδυση των χρημάτων στην τοπική κοινωνία και η τουριστική επιχειρηματικότητα από ντόπιους κατοίκους μιας περιοχής συνθέτουν τον παραπάνω πολύτιμο ρόλο.
Ο κοινωνικός – πολιτιστικός πυλώνας αποτελείται από τις κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που οι τουρίστες δημιουργούν στο μέρος που επισκέπτονται π.χ. κυκλοφοριακή συμφόρηση, συνωστισμός σε δημόσια μέρη ή το χειρότερο… Να εξαλειφθούν κάποιες τοπικές παραδόσεις λόγω του τουρισμού. Η αειφορία έρχεται να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού και να επιβάλει οπωσδήποτε τη διατήρηση των παραδόσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι επισκέπτες βιώνοντας αυθεντικές, εκπληκτικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Αφού μια επιχείρηση ή ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πραγματοποιήσει αειφόρες τουριστικές δράσεις σύμφωνα με τους τρεις παραπάνω πυλώνες, θα μπορούσε να τις διαδώσει και να τις προβάλει, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. Κι αυτό, διότι αποτελούν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που τονώνουν το αειφόρο προφίλ του όπως επιβάλουν οι ανάγκες της αγοράς στις μέρες μας.
Το μέλλον είναι αειφόρο!