+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Metakiniseis

Η αειφορία πάει και στα ταξίδια!

Οι ταξιδιώτες σήμερα έχουν αναπτύξει πλέον την περιβαλλοντική τους ευαισθησία σε μεγάλο βαθμό. Εκτός από πράσινα ξενοδοχεία, αναζητούν και οικολογικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους, ώστε να επιβαρύνουν όσο γίνεται λιγότερο το περιβάλλον με τα ταξίδια και τις διακοπές τους.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Ευρωπαίοι τουρίστες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αεροπλάνο, ώστε να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η αεροβιομηχανία είναι στην ουσία μια βιομηχανία που απαιτεί καθημερινά τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες φτάνουν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Και το δυσάρεστο είναι ότι για τα καύσιμα των πτήσεων δεν υπάρχει ακόμα οικολογική εναλλακτική. Τα ηλεκτρικά αεροσκάφη είναι ένα πολύ μελλοντικό όραμα στο οποίο δεν μπορούμε να στηριζόμαστε. Επομένως, η μόνη λύση είναι να βρούμε εναλλακτικά μέσα για να ταξιδεύουμε. Μια καμπάνια ενάντια στις αεροπορικές μετακινήσεις με μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη έχει γίνει από τη διάσημη Σουηδή μαθήτρια και ακτιβίστρια ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την Greta Thunberg, η οποία μάλιστα αρνείται να πάρει το αεροπλάνο για να πάει σε διεθνή συνέδρια που έχει προσκληθεί.

Ένας άλλος τρόπος μετακίνησης που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι οι κρουαζιέρες με μεγάλου μεγέθους πλοία, τα οποία εκτός από ατμοσφαιρική ρύπανση παράγουν και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτά, πλέον οι μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στρέφονται προς την αειφορία και στις προσπάθειες μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας τους. Απευθύνονται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) για να πιστοποιήσει τις αειφόρες πρακτικές τους. Χαρακτηριστικά, η Royal Caribbean Cruises Ltd (RCC) προσφέρει ταξίδια που ακολουθούν κάποιο αναγνωρισμένο από το GSTC πρότυπο αειφορίας, τις “αειφόρες περιηγήσεις”. Μεσογειακές πόλεις, όπως η Βενετία, είναι πρωτοπόρες σε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες.

Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή, μια νέα ελληνική καινοτόμα ιδέα που συνδυάζει τον αειφόρο τουρισμό με τη μεταφορά αγαθών, προσφέρεται από τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση SailMed. Το μέσο που χρησιμοποιούν είναι η ιστιοπλοΐα, ο πιο οικολογικός και καθαρός τρόπος μεταφοράς. Η πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο», αναβιώνει την ιστιοπλοΐα ως μέσο μεταφοράς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της οι ταξιδιώτες γνωρίζουν πανέμορφα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και συμβάλλουν στην οικολογική μεταφορά αγαθών από τους παραγωγούς των νησιών. Μακάρι τέτοιες λύσεις να γίνουν μια από τις κύριες επιλογές στον τομέα αυτόν!

Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τέτοιες πρωτοβουλίες και να υποστηρίζουν ενεργά την αειφορία στον τουρισμό. Η επικέντρωση σε έναν πιο τοπικό τουρισμό, δηλαδή για τη χώρα μας σε επισκέπτες από την Ευρώπη, αποτελεί μια αειφόρα επιλογή. Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακινήσεων και μεταφορών, όπως τα ιστιοπλοϊκά, τα τρένα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια ακόμα λύση. Στην Ελλάδα η αυξανόμενη μετατροπή των τρένων σε ηλεκτροδοτούμενα και η σημαντική βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου κάνει το σιδηρόδρομο μια πιο βιώσιμη επιλογή για τους ταξιδιώτες. Έχει έρθει επιτέλους ο καιρός ο τουριστικός κλάδος να κινηθεί οικολογικά!