+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Thomas Cook

Γιατί κατέρρευσε η Thomas Cook;

Η είδηση των ημερών είναι η κατάρρευση του γίγαντα του μαζικού τουρισμού Thomas Cook. H πτώχευση της εταιρείας έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο που πλήττουν ιδιαιτέρως τις χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η δικιά μας. Εκτός από την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων τουριστών στις χώρες που επισκέπτονταν, πολύ άσχημες είναι και οι επιπτώσεις σε ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την εταιρεία, όπως πολλά καταλύματα στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο, στη Ρόδο κ.α.

Η αγορά καλών δωματίων σε ποιοτικά ξενοδοχεία της Ελλάδας σε πολύ χαμηλές τιμές έμοιαζε ένα πετυχημένο μοντέλο. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία που είχαν συνηθίσει τον παλιού τύπου μαζικό τουρισμό, ένιωθαν ανασφάλεια και κατά συνέπεια συμφωνούσαν να παρέχουν αυτές τις εκπτώσεις. Έτσι, δεν χρειαζόταν να ασχοληθούν με την προβολή τους και με την προσφορά συναρπαστικών εμπειριών.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάρρευση της Thomas Cook δεν οφείλεται στο ότι οι Βρετανοί σταμάτησαν να πηγαίνουν διακοπές. Αντιθέτως, 60% του πληθυσμού ταξίδεψε το 2018, και έως 57% την προηγούμενη χρονιά. Η Thomas Cook στόχευε σε ταξιδιώτες με λίγα χρήματα για ξόδεμα που αγνοούσαν τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει ένας προορισμός. Όμως, αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος των διακοπών, με τις εξορμήσεις σε πόλεις να κυριαρχούν έναντι των διακοπών στη θάλασσα.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι πως σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ), μόνο ένας στους εφτά θα μπει σε ένα πραγματικό τουριστικό γραφείο για να κλείσει τις διακοπές του. Όσοι το κάνουν είναι συνήθως άνω των 65, από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και με μικρή αγοραστική δύναμη.

Μετά την κατάρρευση, διάφοροι παράγοντες του τουριστικού τομέα στο Η.Β. συμπέραναν πως είναι καιρός η τουριστική βιομηχανία να εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της, στο τι προϊόντα αναζητούν και στο πώς και πότε θέλουν να τα αγοράσουν. Σε αντίθεση με την Thomas Cook, υπάρχουν τουριστικά γραφεία που δείχνουν ευελιξία και ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους να ικανοποιούν τους πελάτες τους και να προσεγγίζουν καινούριους.

Έχει συνεπώς έρθει ο καιρός τα δικά μας ξενοδοχεία να μην βασίζονται στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία μαζικού τουρισμού και να μη μένουν μόνο στο μοντέλο «ήλιος-θάλασσα-άμμος». Οι επισκέπτες δεν θέλουν πια να μένουν μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου στις διακοπές τους, αλλά αναζητούν τον θεματικό και βιωματικό τουρισμό, τη γαστρονομία, τις δραστηριότητες στη φύση, την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό, και η Ελλάδα τα έχει όλα αυτά και με το παραπάνω. Οι ξενοδόχοι επιβάλλεται να στραφούν σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο που υποστηρίζει την τοπική κοινωνία και δημιουργεί πιστούς πελάτες αντί για πελάτες που ψάχνουν το φθηνότερο πακέτο της στιγμής. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν φτάσει και οι ειδικοί στον τουρισμό στη χώρα μας. Είναι η ώρα τα ξενοδοχεία να επενδύσουν στη βελτίωση της προβολής τους, στην αναζήτηση εναλλακτικών ταξιδιωτικών επιλογών και στην προσέλκυση επισκεπτών μέσα από την προσφορά μοναδικών εμπειριών, προϊόντων και υπηρεσιών.

φωτογραφία: www.mirror.co.uk