Στην οροσειρά των Τζουμέρκων κρύβεται το Γεφύρι Πλάκας, ένας ξενώνας βιοκλιματικά σχεδιασμένος και αρμονικά ενταγμένος στο γεμάτο οικοτουριστικές δραστηριότητες φυσικό περιβάλλον του. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίριο του, το υπέροχο εστιατόριο και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ευεξίας του, σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών του, της Νίκης και του Γιώργου, δημιουργούν μια σπιτική ατμόσφαιρα που κερδίζει πλήθος θετικών κριτικών.
Οι επισκέπτες ξεκινούν τη μέρα τους με ένα λαχταριστό τοπικό πρωινό που περιλαμβάνει φρεσκοψημένα κέικ, τηγανίτες και σπιτικές μαρμελάδες από τοπικά φρούτα, όπως κεράσι, δαμάσκηνο και κυδώνι. Για μεσημεριανό και δείπνο στο εστιατόριο σερβίρονται τοπικά πιάτα με επιλογές και για vegan ή χορτοφάγους, γλυκές και αλμυρές παραδοσιακές πίτες, τοπικά κρασιά, ροφήματα από εδώδιμα βότανα και δροσερές ελληνικές μπύρες.
Όσον αφορά στις πράσινες πρακτικές του ξενώνα, καταρχάς εντυπωσιάζει η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και ο προσανατολισμός του κτιρίου, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο το φυσικό φως χάρη στα μεγάλα ανοίγματα. Αν και στην περιοχή δεν υπάρχουν δυνατότητες ανακύκλωσης, οι ιδιοκτήτες μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα σε κάδους στην κοντινή πόλη των Ιωαννίνων. Μερικές ακόμα από τις πράσινες πρωτοβουλίες του καταλύματος αποτελούν ο LED φωτισμός, τα διπλά υαλοστάσια, η εφαρμογή κομποστοποίησης και ενός συστήματος επιστροφής γυάλινων μπουκαλιών, η χρήση οικολογικών καθαριστικών και η προτίμηση του φρέσκου πόσιμου νερού από το εμφιαλωμένο.
Το Γεφύρι Πλάκας είναι μέλος της ecotourism-greece.com.