+30 215 2151725 info@green-guide.gr

Ένας αυθεντικός ορεινός οικοτουριστικός προορισμός από το 1650. Βρίσκεται σε μία εξαιρετική εξοχική τοποθεσία της Επαρχίας Κισσάμου, ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές, κουμαριές , βράχια που θαρρείς πως θέλουν να πιάσουν ουρανό και γενικά μία φύση που συναρπάζει με την μοναδική ποικιλία της. Η Μηλιά εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1948. Από εκείνη ουσιαστικά την στιγμή άρχισε με γοργούς ρυθμούς η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ελεύθερο κυνήγι, ανεξέλεγκτη βοσκή, πυρκαγιές, παράνομη υλοτομία ήταν μερικά από τα δεινά.

Πριν από περίπου 30 χρόνια που γεννήθηκε η ιδέα της Μηλιάς το περιβάλλον ήταν το πρώτο τους μέλημα.  Όταν το 1982 πάρθηκε η απόφαση της αρχής μίας επιχείρησης που θα σεβόταν το περιβάλλον τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Δηλαδή καταβάλουν και σήμερα ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσουν και να αυξήσουν αυτό που είχαν φτιάξει τότε.

Η πολιτική που ακολουθούν για το περιβάλλον είναι:

  • Δίνουν μεγάλη προσοχή γιατί πολύ απλά αφορά το μέλλον αυτού του τόπου και το δικό τους, ευαισθητοποιούν γενικά και λειτουργούν σαν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.
  • Αρχικά περιφράχτηκε η περιοχή, απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση το κυνήγι, απαγορεύτηκε η δίχως όρια βοσκή, άρχισαν σταδιακά να καλλιεργούνται τα πεζούλια με λαχανικά βιολογικά, αναδασώσεις με πολλά και διαφορετικά είδη, η δημιουργία καινούριων πεζουλιών στην απότομη πλαγιά του βουνού για να συγκρατηθεί το έδαφος από την διάβρωση. Δημιουργήθηκε στα καίρια σημεία, περιμετρικά του οικισμού, ζώνη πυρόσβεσης. Ορισμένος αριθμός από κατοικίδια όπως αιγοπρόβατα, κοτόπουλα, χοιρινά, αγελάδες βόσκουν σε διαφορετικές περιοχές ανά εποχή, ολοκληρώνοντας την εικόνα του οικοσυστήματος της Μηλιάς.
  • Οι πλαγιές με τα δύο διαφορετικά πετρώματα της Μηλιάς (ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά) προστατεύτηκαν και αναδασώθηκαν και έτσι σήμερα είναι πολύ χαρούμενοι για την περιβαλλοντική τους εικόνα.
  • Στις καλλιέργειες εφαρμόζουν βιολογικές μεθόδους. Παράγουν κοπριά από τα ζώα τους για φυσική λίπανση στον κήπο και τα δέντρα.
  • Τα σπίτια ανακαινίσθηκαν αποκλειστικά με ντόπια υλικά και έτσι η οικολογική επιβάρυνση κατά την διάρκεια της κατασκευής που κράτησε κυρίως τρία χρόνια ήταν σχεδόν μηδενική.
  • Ότι προϋπήρχε παρέμεινε στην θέση του, δεν έγινε καμία εκχωμάτωση η μπάζωμα για να συντομεύει χρονικά η κατασκευή.
  • Από την αρχή προσανατολιστήκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στην ηλιακή και σήμερα έχουν αποκλειστικά καθαρή ενέργεια.
  • Τα απόβλητα των δωματίων και του εστιατορίου φιλτράρονται με φυσικό τρόπο και παρέχουν ποτιστικό νερό σε πολλά δέντρα.
  • Πολλά από τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην ανακύκλωση.
  • Η κουζίνα χρησιμοποιεί μόνο ντόπια υλικά από ιδία παραγωγή η από ντόπιους καλλιεργητές, μαγειρεύουν σε ξυλόφουρνο και με φυσικό αέριο.
  • Δεν χρησιμοποιούν χλώριο και χημικά καθαριστικά. Μόνο φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Προτρέπουν τους επισκέπτες να διαχειρίζουν με προσοχή την ενέργεια και το νερό καθώς και να στηρίζουν την τοπική κοινωνία αγοράζοντας κατά την διάρκεια της διαμονής τους τοπικά προϊόντα.

Τέλος, κάποια από τα βραβεία που έχουν πάρει είναι:

  • 2003. Πρώτο Διεθνές βραβείο από τον Διεθνή οργανισμό Skal Intrnational
  • 2009. Η Μηλιά επιλέχτηκε ανάμεσα στα 50 καλύτερα Resort οικολογικού χαρακτήρα στον κόσμο, από το National Geographic adventure magazine.
  • 2009. Επιλέχτηκε στην Blue list του ταξιδιωτικού περιοδικού Ιslands για την προσφορά της στον περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουρισμό.