+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Fair Background 4 Pictures Cr

Σπατάλη νερού: το Hydraloop λύνει το πρόβλημα οριστικά

Επανέρχεται ο τουρισμός και φέρνει μαζί του εκατομμύρια τουρίστες! Καλά νέα για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία αλλά όχι τόσο καλά για το περιβάλλον. Γεμίζουν οι πισίνες, πολλαπλασιάζονται τα Jacuzzi και ανοίγουν οι νεροτσουλήθρες. Ταυτόχρονα, η νομοθεσία για την σπατάλη του νερού γίνεται όλο και πιο αυστηρή, ενώ πολλοί επισκέπτες αρχίζουν και σχολιάζουν τα οικολογικά ζητήματα στα ξενοδοχεία. Οι γεμάτες μπανιέρες, τα πλυντήρια που δουλεύουν μέρα-νύχτα και τα καζανάκια που τρέχουν δεν βοηθούν την κατάσταση.

Παρόλου που οι ξενοδόχοι ψάχνουν τρόπους για να κάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού, δεν βρίσκουν πάντα τις κατάλληλες λύσεις. Κάποιοι χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό στη πισίνα, κάτι που είναι παράνομο. Άλλοι έχουν στραφεί στην αφαλάτωση, μια πολύ ακριβή λύση που έχει αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Από την άλλη, πολλοί ξενοδόχοι επιδιώκουν μια πιο πράσινη ταυτότητα και ακόμα μια οικολογική πιστοποίηση, ειδικά τώρα που την απαιτούν τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία όπως η TUI.

Ευτυχώς σήμερα, υπάρχουν έξυπνες και τεχνολογικά βραβευμένες λύσεις, που λύνουν το πρόβλημα της σπατάλης υδάτινων πόρων. Πρωτοπόρα ανάμεσα τις λύσεις αυτές – και για αυτό πήρε από μας το βραβείο Top Green Product – είναι το Hydraloop από την Ολλανδία, μια τεχνολογία που την έχει φέρει πολύ πρόσφατα στην Ελληνική αγορά η εταιρία Υδάτωρ A.E. Πρόκειται για μια μοντέρνα συσκευή, περίπου στις διαστάσεις ενός οικιακού ψυγείου, που ανακυκλώνει και φιλτράρει το λεγόμενο “γκρίζο νερό” από πλυντήρια, μπανιέρες, ντουζιέρες, jacuzzi και νιπτήρες μιας τουριστικής επιχείρησης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Hydraloop, υπό το σύνθημα Use Water Twice, είναι ότι δεν κάνει εκπτώσεις στις ανέσεις των τουριστών! Δηλαδή οι χρήστες χρησιμοποιούν κανονικά όλες τις παροχές που τους προσφέρει για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο: άφθονο νερό στο ντουζ, στο πλύσιμο χεριών και στη χρήση της πισίνας και παράλληλα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του νερού!

Για ποιες τουριστικές επιχειρήσεις ενδείκνυται

Ο πλανήτης μας είναι σε μεγάλη αναστάτωση λόγω της κλιματική αλλαγής και όλα τα κτήρια από εδώ και πέρα θα κτίζονται με πιο οικολογικές πρακτικές βάσει νόμου. Το σύστημα Hydraloop συστήνεται για εγκατάσταση σε έργα που είναι στο στάδιο σχεδίασης, αλλά και πολλά καταλύματα που βρίσκονται στο στάδιο ανακαίνισης. Στις δύο περιπτώσεις απαιτείται μια έξυπνη παρέμβαση στην υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση  του χώρου: να πηγαίνουν τα γκρίζα νερά σε έναν αγωγό που θα συνδεθεί με τη συσκευή, και όχι στην αποχέτευση του “μαύρου νερού”, δηλαδή αυτό που προέρχεται από τις λεκάνες.

Με λίγα λόγια, το νερό από τα σιφόνια των ντους, των πλυντηρίων, των νιπτήρων κτλ. θα πάει στη συσκευή για επεξεργασία και ανακύκλωση. Το αποτέλεσμα είναι πεντακάθαρο και 100% ασφαλές νερό και έτοιμο για επαναχρησιμοποίηση στα πλυντήρια, στα καζανάκια, σε εξωτερική δεξαμενή άρδευσης και στη πισίνα (σχεδόν μόνο το νερό της λεκάνης πάει στη δημόσια αποχέτευση ή ακόμα σε ιδιωτικό σύστημα βιολογικού καθαρισμού, όπου μπορεί και αυτό το νερό να ξαναχρησιμοποιηθεί για πότισμα αν ενδείκνυται).

Στη περίπτωση των πιο παλιών καταλυμάτων, που αρκετά συχνά χρειάζεται να αλλαχθούν τα σιφόνια και οι σωληνώσεις αποστράγγισης, ένας υδραυλικός μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να απομονώσει τα γκρίζα νερά από τα μαύρα, επιτρέποντας την εξοικονόμηση νερού με το Hydraloop και σε αυτά. Μετά, ο υδραυλικός μπορεί να συνδέσει σωλήνες που τροφοδοτούν όλα τα καζανάκια τουαλέτας και τα πλυντήρια με το ανακυκλωμένο νερό, φέρνοντας άμεση μείωση στους λογαριασμούς νερού.

 Εξοικονόμηση, αλλά και αναβάθμιση του οικολογικού προφίλ

Αυτή η καινούρια και καινοτόμος λύση είναι ήδη σε λειτουργία σε μικρά ξενοδοχεία στην Ευρώπη και στην Αφρική. Μια ολλανδέζα ξενοδόχος που έχει το Hydraloop στο κατάλυμά της, η Petra Verboom, βρίσκει πολύ σημαντικό που μπορεί να παρακολουθήσει την εξοικονόμηση νερού μέσω app. Στην έρημο της Ναμίμπια, το Sossusvlei Desert Lodge έχει βάλει Hydraloop σε όλες τις σουίτες, τονίζοντας το οικολογικό προφίλ του καταλύματος και προσελκύοντας μια πελατεία που αναζητά μια εμπειρία πολυτελείας αλλά και με οικολογική συνείδηση.

Γνωρίζοντας ότι η ζήτηση υπεύθυνων και οικολογικών καταλυμάτων αυξάνεται, θα ήταν εξαιρετικό αν τα ξενοδοχεία στα Ελληνικά νησιά, που γενικά υποφέρουν από έλλειψη νερού, εγκαταστήσουν το Hydraloop και στραφούν πιο έντονα προς την αειφορία. Το να φέρουμε τάνκερ από τον Πειραιά για να γεμίζουμε δεξαμενές και πισίνες, με αδικαιολόγητα μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για κάθε λίτρο νερού που φθάνει στο νησί, δεν είναι καθόλου βιώσιμο και υποβαθμίζει την εικόνα του ξενοδοχείου μόλις αναρωτηθούν – και μάθουν – οι επισκέπτες πώς και από που προέρχεται αυτό το “άφθονο” νερό που βλέπουν.

Τέλος, όπως με όλα τα καινούρια συστήματα από αξιόπιστες εταιρίες, ζητάμε έναν ειδικό να έρθει να μας πει πως μπαίνει ένα τέτοιο σύστημα, ποια οφέλη έχει, πόσο κοστίζει και τι συντήρηση χρειάζεται (ελάχιστη). Τονίζουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που μπορούν να επωφεληθούν από το Hydraloop, αλλά και τα ελαιοτριβεία, οινοποιία, εστιατόρια, φάρμες, spa, γυμναστήρια, αγροκτήματα και μονάδες παραγωγής τροφίμων. Όποιο είδος επιχείρησης υιοθετήσει το Hydraloop, σε συνδυασμό με άλλες απλές λύσεις για εξοικονόμηση νερού όπως οι περιοριστές νερού στις βρύσες και το μάζεμα βρόχινου νερού εκεί που γίνεται, θα μπορέσει να αποχαιρετήσει τη σπατάλη νερού και να καλωσορίσει την αειφόρα διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το brand της επιχείρησης θα γίνει πιο δυνατό, οι λογαριασμοί θα μειωθούν, οι υπάλληλοι θα νιώθουν ότι συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι πελάτες θα αναγνωρίζουν τις προσπάθειες,  γεγονός που μετατρέπεται σε αυξημένη πελατεία.

 Στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας Υδάτωρ Α.Ε.:

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 801 00 02  Email: info@idator.gr