+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Fakes

Ας μειώσουμε το κρέας στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία!

Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Έλληνες ήταν αρκετά χορτοφαγικός λαός. Το κρέας έμπαινε στη διατροφή τους μόνο στις γιορτές ενώ στην καθημερινότητα (ιδίως στην Πελοπόννησο και στα νησιά μας) τρέφονταν κατά βάση με λαχανικά, όσπρια ή ψάρια. Αργότερα λόγω του κατοχικού συνδρόμου και της αυξημένης οικονομικής άνεσης η χώρα μας έγινε πολύ κρεατοφαγική. Μάλιστα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι χώρες τις κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες παραδοσιακά κατανάλωναν πολύ κρέας, στρέφονται στη χορτοφαγία σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δείχνει να προτιμά το κρέας από τη μεσογειακή διατροφή.

Όμως είναι καιρός ο τουριστικός κλάδος να αρχίσει να αλλάζει το παραπάνω σκηνικό, διότι τα πλεονεκτήματα της χορτοφαγίας είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα οι vegeterians έχουν αρκετά οφέλη στην υγεία τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το American Heart Association και αρκετές πανεπιστημιακές μελέτες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα ή καρκίνο.

Επιπλέον η ένταξη χορτοφαγικών πιάτων στο μενού μιας τουριστικής επιχείρησης μειώνει τα έξοδά της μιας και τα συστατικά τους είναι πιο φθηνά. Τέλος μην ξεχνάμε και το περιβάλλον. Όσο αυξάνονται οι vegeterians χρειάζονται λιγότεροι πόροι του για τη σίτισή τους.

Μην διστάσετε να βάλετε χορτοφαγικές επιλογές στο μενού σας. Η χορτοφαγία δεν πρέπει να είναι ταυτισμένη με τη φτώχεια αλλά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ένα αειφόρο μέλλον. Εξελίσσεται σε έναν παγκόσμιο τρόπο σκέψης, στον οποίον έχουν στραφεί πολλοί τουρίστες από τη Δύση. Ας ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας!

Γνωρίστε τους χορτοφάγους φίλους και επισκέπτες σας

Οι vegetarians – Επισήμως αποκαλούνται lacto-ovo vegetarians δηλαδή … γαλακτοαυγοφάγοι. Γενικά εκτός από φυτικά προϊόντα τρώνε και αυγά και γαλακτοκομικά. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι περισσότεροι χορτοφάγοι.

Οι vegans – Απέχουν ολότελα από τροφές ζωικής προέλευσης (ακόμα και από το μέλι). Καταναλώνουν μόνο χόρτα, όσπρια, φρούτα και δημητριακά.

Οι pescatarians – Είναι χορτοφάγοι, που όμως τρώνε ψάρι.

10 ελληνικές χορτοφαγικές προτάσεις

  1. Γίγαντες στον φούρνο
  2. Μπριάμ ή γεμιστά με φέτα
  3. Ρεβίθια στον φούρνο
  4. Φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι
  5. Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά σόγιας
  6. Ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες
  7. Φακές
  8. Φακόρυζο
  9. Πίτες με λαχανικά και τυρί
  10. Σαλάτες με όσπρια (π.χ. ρεβιθοσαλάτα, φακοσαλάτα και σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα)

εικόνα: www.ipop.gr