Πιστοποιήστε τα προϊόντα σας. Κάντε τα ανταγωνιστικά.
Τα προϊόντα, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα από ελληνικές επιχειρήσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εθνική μας ανάπτυξη. Είναι σημαντικά τόσο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας όσο και για την ύπαρξη θέσεων εργασίας. Πέρα όμως από αυτά το να πολιτογραφηθεί η Ελλάδα ως μέρος, όπου παράγονται σημαντικά και ποιοτικά προϊόντα θα μας χαρίσει θετική διεθνή προβολή και περισσότερη τουριστική αξία.
Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η πιστοποίηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό εργάζεται ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα. Η Δήμητρα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον αγροτικό τομέα, προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση, νοιάζεται για την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών και – το σημαντικότερο – ελέγχει τα τελικά προϊόντα των επιχειρήσεων, τα οποία και πιστοποιεί. Δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων: Από το γάλα και το κρέας μέχρι το ελαιόλαδο και το κρασί.
Με το ίδιο σκεπτικό η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που αποτελείται από μία ομάδα ελληνικών επιχειρήσεων πιστοποιεί άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν στη χώρα μας το τρίπτυχο Παραγωγή – Έδρα – Ιδιοκτησία. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί πολλές εταιρείες με προϊόντα όπως το ρύζι, τα αναψυκτικά, το κρέας πουλερικών, οι ντομάτες, η μπίρα και τα ζυμαρικά.
Ακόμα μια σπουδαία κατηγορία ελληνικών πιστοποιημένων προϊόντων είναι τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Τα συγκεκριμένα προϊόντα πιστοποιούνται με βάση κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα. Για να κερδίσουν τους τίτλους αυτούς πρέπει η ποιότητα / τα χαρακτηριστικά τους να οφείλονται στην περιοχή παραγωγής τους: τους φυσικούς και τους ανθρώπινους παράγοντες. Γι’ αυτόν τον λόγο η ονομασία ενός προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ περιλαμβάνει τόσο το όνομα του προϊόντος όσο και το όνομα της περιοχής του (π.χ. Κίτρο Νάξου, Μαστίχα Χίου κλπ).
Και όσον αφορά τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων πρέπει – για να πιστοποιήσουν ένα προϊόν ως βιολογικό – να απευθυνθούν σε έναν από τους πολλούς οργανισμούς και ινστιτούτα, τα οποία μετά τον απαραίτητο έλεγχο θα πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 834/2007.
Όλες οι πιστοποιήσεις βοηθούν στο πράσινο marketing μιας επιχείρησης, υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες / κοινωνίες και διαφυλάσσουν τη γαστρονομική μας παράδοση.
εικόνα: ella-dikamas.gr, elgo.gr