+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Kritiki Diatrofi

Στραφείτε στο διατροφικό μας παρελθόν για ένα αειφόρο παρόν!

Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες έχουν γίνει κατά βάση κρεατοφάγοι και συχνά προτιμούν το junk food αντί για το σπιτικό. Όμως ο λαός μας δεν ήταν ανέκαθεν έτσι…

Η κρεατοφαγία άρχισε στη χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω του κατοχικού συνδρόμου. Αν ανατρέξουμε στην ελληνική ιστορία θα δούμε ότι τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα αλλά και η χορτοφαγία. Στη βάση της διατροφής τους συναντάμε τα δημητριακά, τα οπωροκηπευτικά (λάχανο, κρεμμύδι κλπ) και τα όσπρια (φακές, ρεβύθια κλπ). Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν επίσης πολλά γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Τα πρότυπα της αρχαιοελληνικής διατροφής ακολούθησαν οι λαοί γύρω από τη Μεσόγειο για πολλούς αιώνες μετά το πέρας της αρχαιότητας. Ως γνωστόν η μεσογειακή διατροφή είχε να κάνει με την ευρεία κατανάλωση λαδιού, δημητριακών, ψαριών, τυριού, μελιτζανών, κολοκυθιών, γιαουρτιού, ξηρών καρπών, μελιού και φρούτων. Το κρέας, που ποτέ δεν ήταν βόειο, καταναλωνόταν σπανιότερα από όλα τα παραπάνω. Την αξία της μεσογειακής διατροφής αναγνώρισε και η UNESCO, η οποία την κατέταξε στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

Στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής ανήκει η κρητική διατροφή, μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστρονομίες του κόσμου, ένα σύμπλεγμα γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών με ρίζες στην προϊστορία. Τα συστατικά της κρητικής διατροφής είναι παρόμοια με εκείνα της μεσογειακής, αν και οι κρητικοί κατανάλωναν και μεγάλες ποσότητες βοτάνων (π.χ. θυμάρι, βασιλικό κλπ). Όσον αφορά τη χαμηλή κατανάλωση ζωικών τροφών στην Κρήτη σ’ αυτή φαίνεται ότι συνέβαλε και το γεγονός ότι οι Κρητικοί στο παρελθόν ακολουθούσαν φανατικά τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αν εκτός από τα παραπάνω αναλογιστούμε και ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κρητική και μεσογειακή διατροφή μπορεί να δράσει προληπτικά σε ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, το Alzheimer και το Parkinson, θα σιγουρευτούμε ότι η γαστρονομία αυτή πρέπει να ξαναμπεί στη ζωή μας. Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε κάποια τουριστική επιχείρηση, μη διστάσετε να αντικαταστήσετε ορισμένα κρεατοφαγικά πιάτα του μενού της με μεσογειακές συνταγές. Θα ενθουσιάσετε τους ξένους πελάτες σας, οι οποίοι όλο και περισσότερο στρέφονται στη μεσογειακή διατροφή, θα κάνετε μια οικολογική επιλογή τονώνοντας το πράσινο προφίλ σας και θα συμβάλλετε στην οικοδόμηση ενός αειφόρου μέλλοντος.

εικόνα: www.nutrimed.gr