+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Eco Goat

Ξεκινάει το πρόγραμμα EcoGOAT στην Ικαρία !

Σε πολλά απομακρυσμένα νησιά, ο πληθυσμός των κατσικών έχει αυξηθεί ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα την απερήμωση των τοπίων και την απώλεια σημαντικής βιοποικιλότητας. Τώρα, μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ikaros Adventure Tours και την Ecotourism Greece σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα.

Η πρόκληση

Τα δάση στα νησιά μας εξαφανίζονται. Η ανεξέλεγκτη και εντατική υπερβόσκηση αιγοειδών στα Ελληνικά νησιά, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και συρρίκνωσης των δασών. Αυτά τα ζώα βοσκούν στη βλάστηση και καταστρέφουν την τοπική βιοποικιλότητα, αφήνοντας άγονη έκταση στο πέρασμά τους. Επίσης χωρίς θηρευτές που κάποτε υπήρχαν στην άγρια ​​φύση, όπως οι λύκοι, οι αρκούδες και ακόμη και τα λιοντάρια ή οι τίγρεις, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καταστροφικό για τα οικοσυστήματα και τα δάση στην πλαγιά του βουνού. Αυτή η μείωση στη βλάστηση επηρεάζει καταστροφικά τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα εδάφους.

Η λύση

Το πρόγραμμα EcoGOAT υπόσχεται να σταματήσει την υποβάθμιση της χλωρίδας και να τονώσει ενεργά την αναδάσωση. Ιδρύεται σύλλογος με 12 διοικητικά μέλη: με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα που επιβλέπουν και διαχειρίζονται το πρόγραμμα. Τα έσοδα του προγράμματος προέρχονται από δωρεές και από την αγορά δέντρων προς φύτευση (με την αγορά 5 δέντρων στα 50 ευρώ ή 10 στα 100 ευρώ, μαζί με την περίφραξη.) Τα δέντρα θα φυτευτούν και θα μεγαλώσουν στα θερμοκήπια του νησιού έως ότου είναι έτοιμα να μεταφύτευση σε φυσικό περιβάλλον στα βουνά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αναδάσωσης ξεκινά από την Ικαρία και θα συνεχίσει και στα υπόλοιπα νησιά.

Η προσπάθεια επίσης θα ωφεληθεί από τα προϊόντα των καρποφόρων δέντρων που θα φυτευτούν (κουκουναρόσπορο, αβοκάντο κ.λ.π.) προσφέροντας οφέλη στο πρόγραμμα αναδάσωσης και στην τοπική κοινωνία.

Κύριες αρχές του προγράμματος EcoGOAT

 • Οι κατσίκες θα ανατρέφονται σε μεγάλες περιφραγμένες ζώνες, φτιαγμένες από πλεκτό σύρμα που θα ξεχωρίζουν από το οικολογικό μπαμπού. Αλλάζοντας ζώνες ανάλογα με τις ανάγκες της χλωρίδας για να μην υπερβοσκηθεί.
 • Οι κατσίκες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα σε αυτές τις καθορισμένες ζώνες. Θα υπάρχει επαρκής θάμνος και άφθονο νερό για να βόσκουν. Θα αλλάζουν ζώνες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής.
 • Τα οικόπεδα θα φυτευτούν με δενδρύλλια που θα προστατεύονται από πλεκτό σύρμα και ειδικούς μπαμπού φράχτες. Τα δέντρα θα παρακολουθούνται και θα προστατεύονται για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να επιβιώσουν μόνα τους. Η συσκευή θα ανακυκλωθεί σε άλλα δενδρύλλια.
 • Τα αιγοειδή θα μπορούν να τρέφονται με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον τους, και δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στα δέντρα για το πρόγραμμα αναδάσωσης. Δεν θα χρησιμοποιηθούν φυτοφάρμακα και τα οπωροφόρα δένδρα που φυτεύονται θα πιστοποιούνται ως βιολογικά.
 • Οι πληθυσμοί των αιγοειδών θα ελέγχονται, σφάζοντας μόνο ζώα που χρειάζονται για κατανάλωση και με τρόπο που σέβεται τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Οι καρποί των δέντρων θα πωλούνται τοπικά όσο το δυνατόν περισσότερο για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα EcoGOAT.
 • Οι κατσίκες θα έχουν μια υγιεινή ζωή και θα λαμβάνουν ετήσιους ελέγχους από κτηνίατρο.
 • Οι ποιμένες θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα και την υπεύθυνη κτηνοτροφία των αιγών.
 • Όσοι ασχολούνται με τη φύτευση δέντρων και οι ιδιώτες των χωραφιών μέσω του προγράμματος EcoGOAT, θα αποκτήσουν το σήμα EcoGOAT και θα μπορέσουν να έχουν έσοδα από τις πωλήσεις καρπών .

Γίνε συνεργάτης μας 

Βοηθήστε μας να φυτέψουμε δέντρα και να τα αναπτύξουμε πέρα από το κρίσιμο στάδιό τους, ώστε να συμβάλλουν στην αναδάσωση των νησιών. Οι συνεργάτες ενθαρρύνονται να αγοράσουν ένα σύνολο 5 δέντρων στα 50 ευρώ και ένα σύνολο 10 δέντρων στα 100 ευρώ, με το σύστημα προστασίας από μπαμπού.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν στην προώθηση εκδηλώσεων του προγράμματος αναδάσωσης EcoGOAT, όπου οι εθελοντές λαμβάνουν τα δενδρύλλια που έχουν αγοράσει και τα φυτεύουν στις καθορισμένες ζώνες. Θα χρειαστούν μόνο μισή ώρα για να φυτέψουν και να προστατεύσουν κάθε δέντρο για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του κάθε δενδρυλλίου.

Τι λένε οι επιστήμονες

Το πρόβλημα της υπερβόσκησης των λειμώνων και των δασικών εκτάσεων στο νησί της Ικαρίας , είναι πλέον γνωστό όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Για να λυθεί αυτό, θα χρειαστεί μια ριζική αλλαγή της αντίληψης της κτηνοτρόφων ως προς τον τρόπο εκτροφής των κοπαδιών τους αλλά και η ανάπτυξη μιας άμεσης οικολογικής συνείδησης και πράξης από τους υπολοίπους. Αυτό προτείνει και το ”EcoGoat” όπως με ενημέρωσε ο κ. Γιάκας από το γραφείο ”Ikaros Adventure Tours”. Μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων που διοργανώνει, μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή με την Φύση και να πραγματοποιήσει από ορεινούς περιπάτους μέχρι και δεντροφύτευση σε διάφορα μέρη του νησιού.

Σπανός Δημήτριος
Γεωπόνος

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οφέλη της αναγνώρισης με το σήμα EcoGOAT

Το σήμα EcoGOAT συνδέεται με μεγάλη αγάπη για το περιβάλλον.

 • Ενισχύει τα παραδοσιακά επαγγέλματα και την τοπική οικονομία.
 • Συνδέεται με το πρόγραμμα αναδάσωσης και αναγνωρίζει όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τα δέντρα.
 • Αναγνωρίζει όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος ( π.χ. ιδιώτες που διαθέτουν τα χωράφια τους για τη δεντροφύτευση, εθελοντές, σχετικές οργανώσεις) σαν υποστηριχτές της αναδάσωσης
 • Αναγνωρίζει τα προϊόντα που προέρχονται από τα αιγοειδή των ιδιωτών και των συλλόγων (σακίδια πλάτης-φυλάκια, σαπούνια από γάλα κατσίκας και λίπασμα).

Καρποφόρα δέντρα

Καρπό από τα δέντρα που θα φυτευτούν με την αναδάσωση όπως κουκουνάρι/αβοκάντο/μούρα.

 Αειφόρα προϊόντα από το δάσος

Βότανα και μπαχαρικά για μαγειρική και παραγωγή αιθέριων ελαιών που συλλέγονται με υπεύθυνο τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κωνσταντίνο Γιάκα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 6986726376 

Email: ikarosadventours@gmail.com