+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Patwmata

Είστε ασφαλείς με τα δάπεδά σας;

Για πάρα πολλά χρόνια επικρατούσε παγκοσμίως η λογική μιας «ανάπτυξης» χωρίς όρια. Αυτή η λογική φυσικά είχε επηρεάσει και τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα δάπεδα των κτηρίων δεν παράγονταν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και σε πολλές περιπτώσεις ήταν όχι μόνο αντι-οικολογικά αλλά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Όμως την τελευταία δεκαετία η συνεχώς αυξανόμενη αναζήτηση οικολογικών προϊόντων οδήγησε στην αντικατάσταση ορισμένων υλικών κι έτσι γεννήθηκαν τα οικολογικά δάπεδα.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε όλες τις οικολογικές λύσεις της αγοράς δαπέδου.

Οικολογικά δάπεδα linoleum

Είναι 100% οικολογικά, καθώς αποτελούνται από φυσικές πρώτες ύλες όπως τα ξυλάλευρα, η σκόνη φελλού, το λινέλαιο (δηλαδή λάδι από λινάρι), το ρετσίνι, τα ορυκτά χρώματα και το φυτικό νήμα.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι η ποικιλία σε πάχη και χρώματα, το ξεκούραστο περπάτημα, η μόνωση που χαρίζουν, η μη συσσώρευση ρύπων στους πόρους τους και οι αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Θα πρέπει όμως να προσέχετε, επειδή είναι ευαίσθητα στα χημικά καθαριστικά και επειδή εκτός από τα οικολογικά δάπεδα linoleum κυκλοφορούν και πλαστικές, χημικές απομιμήσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

 • Στην εταιρεία Αλεξιάδηςalexiadis.gr
 • Στην XFLOOR – Γ. Χρυσοβιτσιώτης Α.Ε. – xfloor.gr
 • Στην Κασιμάτης και ΣΙΑ Ο.Ε. – eshop-dapeda.gr

Δάπεδα bamboo

Το bamboo είναι μια ταχέως ανανεώσιμη και ανακυκλώσιμη πρώτη ύλη με εξαιρετική αντοχή και ποιότητα. Δίνει την ίδια εντύπωση με το παρκέ αλλά η αντοχή του στις καταπονήσεις και την υγρασία είναι μεγαλύτερη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν σε όλους τους χώρους του καταλύματός σας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

 • Στην ΚΟΥΝΟΥΒΕΛΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ Α.Ε. – kounouvelis.gr
 • Στην GCM ΑΦΟΙ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. – floors.gr
 • Στην ΠΑΡΞΥΛ – ΝΙΚ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. – parxyl.com

Κεραμικά δάπεδα terra cotta

Τα κεραμικά πλακίδια terra cotta χωρίζονται σε εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και αποτελούν μια διαχρονική και καθαρά οικολογική επιλογή. Δυστυχώς συχνά συγχέονται με τα υπόλοιπα κεραμικά πλακίδια και χρησιμοποιούνται ελάχιστα στη χώρα μας, αν και παράγονται και εδώ (ιδιαιτέρως στην Κρήτη). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου σας: στα δωμάτια, στις κουζίνες, στο σαλόνι κλπ. Στην αγορά κυκλοφορούν κεραμικά πλακάκια terra cotta σε πληθώρα σχεδίων και σχημάτων. Συνήθως θα τα βρείτε σε κεραμιδί, γκρι ή μπεζ χρώμα.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

Ξύλινα δάπεδα

Για να χαρακτηριστεί ένα ξύλινο δάπεδο οικολογικό πρέπει να μην έχει επεξεργαστεί με χημικά και να προέρχεται από δάση, τα οποία είτε δεν έχουν ξυλευτεί είτε έχουν αποκατασταθεί μετά την ξύλευση. Τέτοια δάση υπάρχουν κυρίως στη Σκανδιναβία. Βασικοί τύποι ξύλινων δαπέδων είναι το μασίφ, το συγκολλημένο και το έτοιμο προβερνικωμένο δάπεδο πολλαπλών στρωμάτων.

Τα οικολογικά ξύλινα δάπεδα πιστοποιούνται από το Forest Stewardship Council (FSC) με έδρα τη Γερμανία και το Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) με έδρα την Ελβετία.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

Δάπεδα από φελλό

Το φελλόδεντρο, από όπου παράγεται ο φελλός, φύεται σε τεράστιο βαθμό ιδίως στην Πορτογαλία. Ο φελλός είναι εξαιρετικά οικολογικός και μπορεί να γίνει βάση δημιουργίας για δάπεδα υψηλής ποιότητας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φελλού;

 • Είναι ανακυκλώσιμος, θερμομονωτικός, ηχομονωτικός, άνετος στο πάτημα και αντικραδασμικός
 • Χρειάζεται μικρή ποσότητα ενέργειας για την παραγωγή του
 • Έχει αντιμικροβιακή επιφάνεια
 • Έχει τη δυνατότητα απευθείας χρήσης μετά την επίστρωσή του

Tip! Για να ενισχύσετε την αντοχή του δαπέδου από φελλό κάντε του ειδική επίστρωση ή κέρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

 • Στην εταιρεία Ι. Δ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – jdpapathanassiou.gr
 • Στην TG Ways ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ A.E. – tgways.gr
 • Στην ΑΦΟΙ ΓΚΑΒΑΛΙΑ Ο.Ε. – kronotex.gr

Πέτρινα δάπεδα

Επιλέγοντας ένα πέτρινο δάπεδο θα έχετε επιλέξει ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και μάλιστα με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο και στις καταπονήσεις. Η πέτρα υπερέχει ποιοτικά από άλλα υλικά δαπέδων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του καταλύματός σας ενώ στην Ελλάδα υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:

 • Στην stone – grstone.gr
 • Στη Λιθοτεχνική Παπαδόπουλος Δήμος & ΣΙΑ Ο.Ε. – lithotechniki.gr

Και μην ξεχνάτε! Αν είστε τουριστικό κατάλυμα, η τοποθέτηση οικολογικών δαπέδων και μάλιστα πιστοποιημένων θα τονώσει το πράσινο προφίλ σας, κάτι που σύμφωνα με τη νέα ελληνική νομοθεσία θα σας χαρίσει και περισσότερα μόρια.