+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Mushrooms

Μανιτάρι από τον τόπο μας

Τι πιο νόστιμο για ένα χειμερινό γεύμα από μια μακαρονάδα ή ένα ριζότο μανιταριών συνοδευόμενο από το κατάλληλο κρασί; Και όσο περισσότερο το κρύο, σκεφτείτε πόση ζεστασιά θα προσφέρει στους πελάτες σας μια αχνιστή μανιταρόσουπα. Επίσης, τα μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τις χορτοφαγικές επιλογές που διαθέτετε. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις ποικιλίες που φύονται σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα μας, ώστε να προμηθευόμαστε προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και να στηρίζουμε κατά συνέπεια την τοπική οικονομία.

Τα πλέον διαδεδομένα μανιτάρια αποτελούν τα Ασπρομανίταρα, κατάλληλα για μια ποικιλία ζεστών και κρύων πιάτων. Αποφύγετε να αγοράζετε εισαγόμενες συσκευασίες, αλλά προμηθευτείτε μανιτάρια καλλιεργημένα τεχνητά σε φυσικές ή ελεγχόμενες συνθήκες στην Ελλάδα.

Τα μανιτάρια Πλευρώτους που πρωταγωνιστούν και αυτά στην πλειονότητα των σύγχρονων ελληνικών συνταγών διατίθενται σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτελούν εξαιρετικά συνοδευτικά αλλά και έναν πεντανόστιμο μεζέ από μόνα τους.

Ο Βωλίτης ο φαγώσιμος ή αλλιώς Βασιλομανίταρο αποτελεί ένα από τα πιo νόστιμα άγρια μανιτάρια. Με γεύση που θυμίζει κρέας, σερβίρεται σε ριζότο, στη σχάρα, παναρισμένο ή τηγανητό, αλλά ταιριάζει και εξαιρετικά με τα λευκόσαρκα ψάρια.

Τα μανιτάρια Portobello είναι μεγάλα σε μέγεθος και διαθέτουν υφή κρέατος, αποτελώντας ένα άριστο υποκατάστατό του, χωρίς καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Σερβίρετε τά στη σχάρα, γεμιστά, τηγανητά ή ψητά στο φούρνο.

Η Κανθαρέλλα, σκληρή με πιπεράτη γεύση και έντονη οσμή βερίκοκου, τρώγεται ωμή σε σαλάτες, ως συνοδευτικό, σε ριζότα, πίτες ή τάρτες, καθώς και ως γλυκό του κουταλιού ή λικέρ.

Η Τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συλλέγεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και διαθέτει υψηλή γαστρονομική και θρεπτική αξία. Αναδεικνύεται ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος και γίνεται εκπληκτικό ριζότο.

Τέλος, για γκουρμέ γευστικές προτάσεις υπάρχει η Μορχέλα, με άρωμα που θυμίζει συκώτι και φουά γκρα. Χρησιμοποιήστε τις μικρού μεγέθους σε σάλτσες και σούπες και τις μεγάλες γεμιστές με καβούρι, καραβίδα ή αστακό.

Προμηθευτείτε τις ποικιλίες που ταιριάζουν στο ύφος της κουζίνας του εστιατορίου σας και πειραματιστείτε με νέες συνταγές για να ανανεώσετε το χειμερινό μενού σας. Και θυμηθείτε! Μην παραλείπετε να τονίζετε για την ελληνική προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε.