+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Fruit

Συνοδέψτε το φθινόπωρο με τα φρούτα του

Τo πρωινό αποτελεί το πιο οικείο γεύμα της ημέρας, ένα ξεκίνημα που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προδιαθέσει τη μέρα μας. Σε συνδυασμό με μια σπιτική ατμόσφαιρα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια οφείλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα πρωινό με μια ποικιλία υγιεινών επιλογών, το οποίο θα τους προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια και ευεξία, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ημέρα τους. Τα φρούτα σε κονσέρβα αποτελούν σαφώς μια απαράδεκτη πρακτική. Επίσης, η επιλογή εξωτικών φρούτων άλλων χωρών δεν εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Τα τοπικά μας προϊόντα είναι ήδη κάτι το ασυνήθιστο γι’ αυτούς.

Τι πιο κατάλληλο για ένα υγιεινό πρωινό, λοιπόν, από τα φρούτα εποχής; Τα βασικότερα φθινοπωρινά φρούτα είναι το μήλο, το αχλάδι, το ρόδι, το σταφύλι και το ακτινίδιο. Αν γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, οι ξενοδόχοι μπορούν να κάνουν υγιεινές και γευστικές προτάσεις στους επισκέπτες, αναλόγως των αναγκών και των προτιμήσεων τους, να τους δώσουν συμβουλές και να τονίσουν την αξία της σωστής διατροφής. Εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοξενία τους, σίγουρα θα κάνουν εξαιρετική εντύπωση.

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως  η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φυλικό οξύ και η βιοτίνη, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο κ.α. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, κάνουν καλό στην καρδιά και στον εγκέφαλο, είναι αντιγηραντικά και αγχολυτικά, καθώς και αποτελούν μια ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη.

Τα αχλάδια είναι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη και αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών. Προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή νόσο καθώς μειώνουν την κακή χοληστερόλη. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε επίσης ότι αποτελούν υποαλλεργικό φρούτο κατάλληλο για βρέφη.

Τα ρόδια  είναι μια «υπερτροφή»  με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C ,Ε καθώς και σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ και κάλιο. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C και B, μαγγάνιο και κάλιο. Έχουν αντιοξειδωτική, αντιαλλεργική και αντικαρκινική δράση, προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών προβλημάτων, όπως και την απώλεια όρασης. Χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.

Τα ακτινίδια περιέχουν λίγες θερμίδες (περίπου 42) και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το φυλικό οξύ, το κάλιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο. Οι φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που περιέχουν τα καθιστούν ευεργετικά για την όρασή μας, μιας συμβάλλουν στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος. Επίσης είναι ιδανικά για επισκέπτες με άσθμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικοί χυμοί από εποχιακά φρούτα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαταστήσουν τους συσκευασμένους. Και φυσικά ποτέ να μην αραιώνουμε τους χυμούς που προσφέρουμε, μιας και αυτό αποτελεί μια άμεση κακή κριτική για το εκάστοτε ξενοδοχείο ή εστιατόριο. Εκτός από την ένταξη των φρούτων του φθινοπώρου στο πρωινό, μια πεντανόστιμη πρόταση αποτελούν οι δροσιστικές εποχιακές σαλάτες ή ακόμα και η προσθήκη φρούτων σε κρύα και ζεστά κυρίως πιάτα και συνοδευτικά. Μια εξαιρετική ιδέα είναι επίσης η τοποθέτηση ενός καλαθιού με εποχιακά φρούτα στα δωμάτια του καταλύματος, μια αναπάντεχη κίνηση που αναμφισβήτητα θα ευχαριστήσει τους επισκέπτες.