+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Karteco

kartECO: Τα οφέλη της πράσινης στέγης

Στις μέρες μας η αρχιτεκτονική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο σε οικολογικές λύσεις. Μια από αυτές είναι τα συστήματα φυτεμένου δώματος (πράσινης στέγης). Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα, αν και το κλίμα μας ευνοεί τέτοιες εγκαταστάσεις. Το βέβαιο είναι ότι τα φυτεμένα δώματα αποτελούν εξαιρετική επιλογή, καθώς ένα κτήριο έχει να αποκομίσει από αυτά σημαντικά οφέλη.

 Στο πλαίσιο της έρευνάς μας σχετικά με τα φυτεμένα δώματα συνομιλήσαμε με τον κ. Καρτέρη Μαρίνο, Δρ. Μηχανολόγο Μηχανικό, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Τμ. Ενέργειας & Φυτεμένων Δωμάτων στην εταιρεία kartECO – Σύμβουλοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας (www.karteco.gr). Ο κ. Καρτέρης μας περιέγραψε όλα τα περιβαλλοντικά, κτιριακά και οικονομικά οφέλη ενός φυτεμένου δώματος ειδικότερα για μια τουριστική επιχείρηση.

Πώς μπορεί να μπει η πράσινη στέγη στη νοοτροπία όσων Ελλήνων είναι διστακτικοί σε τέτοιες ιδέες;

Ο πυκνοδομημένος αστικός ιστός και η έντονη έλλειψη χώρων πρασίνου αποτελούν τυπικά χαρακτηριστικά των ελληνικών αστικών κέντρων. Ευθύνονται για πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι πλημμύρες, οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και η ηχορύπανση. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να βρούμε λύσεις και τεχνολογίες για την αναβάθμιση των πόλεών μας. Μία τέτοια λύση αποτελούν τα φυτεμένα δώματα. Αυτά μπορούν να μπουν στη νοοτροπία των συμπολιτών μας μέσω κινήτρων εγκατάστασης, οικονομικών και πολεοδομικών, από τους δήμους και άλλους τοπικούς φορείς. Για να γίνει όμως σωστή διάδοση των φυτεμένων δωμάτων στους πολίτες, πρέπει οι παραπάνω αρχές να προωθήσουν τα οφέλη από αυτά (π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση CO2, αύξηση πρασίνου, μείωση πλημμυρών κλπ) και να τα εφαρμόζουν σε κτίρια δημόσιας χρήσης, ώστε να αποτελέσουν πρότυπο.

Ποια οφέλη θα έχει ένα τουριστικό κατάλυμα, αν «πρασινίσει» τη στέγη του;

Για ένα ξενοδοχείο τα οφέλη του φυτεμένου δώματος θα είναι πολλά:

  1. Η βελτίωση του περιβαλλοντικού χαρακτήρα του κτιρίου και του μικροκλίματος.
  2. Η δημιουργία νέων χώρων αναψυχής για τους επισκέπτες σε ανεκμετάλλευτες επιφάνειες του κτιρίου.
  3. Η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω της ενίσχυσης της θερμομόνωσης. Έτσι διατηρείται η ζέστη τον χειμώνα και η δροσιά το καλοκαίρι.
  4. Η εξοικονόμηση νερού μέσω συγκράτησης του νερού της βροχής και χρήσης του για άρδευση.
  5. Η επιβίωση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας μέσω του εμπλουτισμού του αέρα με οξυγόνο.

Πόσον καιρό μετά την εγκατάσταση πράσινης στέγης έρχεται η απόσβεση;

Η απόσβεση έρχεται εντός πενταετίας περίπου μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, της εξοικονόμησης νερού και της προσέλκυσης περισσότερων πελατών λόγω της αισθητικής αναβάθμισης του ξενοδοχείου.

Πού κυμαίνονται οι τιμές ανά τ.μ. πράσινης στέγης;

Το κόστος για τα φυτεμένα δώματα ξεκινά από τα 85€/τ.μ.

 Τι συντήρηση χρειάζεται μια πράσινη στέγη;

Για την αύξηση και ανάπτυξη των φυτών απαιτείται νερό και χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αποστραγγισμένο. Επίσης, προτείνεται ανάλογα με το είδος των φυτών του δώματος η λήψη συμβουλών από εξειδικευμένο επαγγελματία όσον αφορά τη σωστή άρδευση και την υγεία των φυτών και του εδάφους.

Εγκαταστήστε λοιπόν ένα φυτεμένο δώμα στην επιχείρησή σας, φροντίστε για την καθαριότητα του αέρα γύρω από αυτή, επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει στο κτήριο σας και κάντε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Μην ξεχνάτε! Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το πράσινο προφίλ του καταλύματός σας, κάτι που εκτιμάται από όλο και περισσότερους τουρίστες.

Για περισσότερες πληροφορίες:

kartECO – Σύμβουλοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Δ/νση: Philippos Business Center, Αγ. Αναστασίας & Λαέρτου, Πυλαία, Tηλ. 2310365441, Fax. 2310365442, www.karteco.gr/greenroofs, email: info@karteco.gr

Πηγή: www.karteco.gr/greenroofs, Sani Resort Hotel, Κασσάνδρα, Χαλκιδική