+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Sapouni

Ένα μικρό σαπούνι μπορεί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή

Οι πράσινες πρακτικές του ξενοδοχειακού κλάδου είναι ατελείωτες και εκτείνονται από το περιβάλλον του (π.χ. βιολογικός καθαρισμός) μέχρι τη θέρμανση (π.χ. γεωθερμία, αιολική ενέργεια κλπ). Παρόλα αυτά μια πράσινη πρακτική δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Αν ένα κατάλυμα δεν έχει το budget για κάτι από τα παραπάνω μπορεί να ξεκινήσει τη μετάβαση στην εποχή του υπεύθυνου τουρισμού με ένα απλό βήμα: Να εξοπλίσει τα μπάνια του – αν όχι όλα τουλάχιστον εκείνα στις σουίτες – με όμορφα σαπούνια παρασκευασμένα από τοπικά, αγνά ή βιολογικά υλικά (π.χ. κρασί, λεβάντα, γιασεμί κλπ).

Πρόκειται για μια αλλαγή που φαίνεται μικρή αλλά είναι σημαντική για το πράσινο προφίλ μιας τουριστικής επιχείρησης. Και η όλο και μεγαλύτερη κοινότητα των οικοτουριστών προτιμά καταλύματα με τέτοιες πρακτικές.

Τα ξενοδοχεία πρέπει να αποφεύγουν τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και να στηρίζουν μικρά τοπικά σαπωνοποιεία. Με αυτόν τον τρόπο θα τονώνουν την τοπική τους οικονομία / κοινωνία και θα προμηθεύονται σαπούνια που πολλές φορές είναι χειροποίητα, ξεφεύγουν από τη στείρα εμφάνιση της μαζικής παραγωγής και κερδίζουν σε πρωτοτυπία.

Tip! Μια άριστη ιδέα για κάθε τουριστική επιχείρηση είναι να συνεργάζεται με την Cleanhands, την οργάνωση που συλλέγει χρησιμοποιημένα σαπούνια από ξενοδοχεία, τα επεξεργάζεται και τα χορηγεί δωρεάν σε κοινωνικούς φορείς που έχουν ανάγκη από είδη ατομικής υγιεινής. Τέτοιες δράσεις βοηθούν τους συνανθρώπους μας και ενισχύουν σημαντικά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των επιχειρήσεων.

Το www.green-guide.gr σάς προτείνει:

  • Το κτήμα ΤΖΑΒΑΣ (Μολάοι Λακωνίας) με τα χειροποίητα βιολογικά σαπούνια από ελαιόλαδο, δεντρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, φασκόμηλο, πορτοκάλι ή φύκια.
  • Την Pelion Natural Soap (Πλατανιάς Πηλίου) και τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια της που περιέχουν χαμομήλι, παπαρουνόσπορο, γεράνι, κανέλα, πορτοκάλι, μύρο, τριαντάφυλλο, δάφνη, λεβάντα και κατσικίσιο γάλα.
  • Τα σαπουνάκια για τη βιομηχανία του τουρισμού από την Classic Olive Soaps E.Π.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής) που παράγονται σε 7 αρώματα: Πορτοκάλι, λεμόνι, λεβάντα, τριαντάφυλλο, κέδρος, αλόη και χαμομήλι.
  • Την Ανθοχώρα (Μελίσσι Κορινθίας) που δημιουργεί φυσικά, φιλικά προς το δέρμα, χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο, φοινικέλαιο, λάδι avocado, καλέντουλα, βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ, φύλλα καρυδιάς, δενδρολίβανο, μέλι, μελισσόχορτο και εχινάκεια.
  • Την AMALTHIA (Αγ. Δημήτριος, Ρέθυμνο), το παραδοσιακό, κρητικό, βιοδιασπώμενο σαπούνι. Παρασκευάζεται από ελαιόλαδο και αγριοκρεμμύδα, ένα βότανο που φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης.
  • Τα μεθυστικά αρώματα και τις πατροπαράδοτες συνταγές των σαπουνιών της Γιάννας Δρακάκη (Χώρα Μεσσηνίας).
  • Την οικογένεια Δημακοπούλου (Άργος), η οποία παράγει φυτικά σαπούνια με βιολογικό βασιλικό πολτό, λεβάντα, πρόπολη και οργανικό μέλι.
  • Τα τρισχαριτωμένα σαπουνάκια από γλυκερίνη που παρασκευάζει η Ελένη (Στενιές Άνδρου). Πάνω τους θα χαράξει και το λογότυπο της επιχείρησής σας.
  • Το ελαιοτριβείο ΜΑΡΚΟΥ (Κουμέικα Σάμου), το οποίο με όραμα, γνώση, σεβασμό στο περιβάλλον, εργατικότητα, εμπειρία και προσοχή παράγει σαπούνι από ελαιόλαδο χωρίς χημικά πρόσθετα.