Πρωτοπόρο οικοτουριστικό προϊόν: σεμινάριο Felt στο Ζαγόρι!
Οι επισκέπτες σήμερα ζητάνε από τα ξενοδοχεία όχι απλά μια καλή ποιότητα διαμονής, αλλά μια πλήρη εμπειρία. Θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο που επισκέπτονται, να γευτούν τα τοπικά φαγητά, να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα, να μάθουν για την ιστορία και τις παραδόσεις του, να επισκεφθούν τα τοπόσημά του, να απολαύσουν τη φύση του, να ενημερωθούν για τη χλωρίδα και την πανίδα του. Τα καταλύματα πρέπει να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες και να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να συναρπάζουν τους επισκέπτες τους.
Το Σεμινάριο Felt που διοργανώνουν αυτές τις μέρες (14-21 Οκτωβρίου) οι ξενώνες Πορφυρόν και Ρόκκα στο Ζαγόρι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Τα μαθήματα παραδίδει η Marijke Eering από την Ολλανδία και έχουν θέμα το λεπτό διάφανο μάλλινο ύφασμα ”transparent and light”. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, οι ξενώνες προσφέρουν μια νέα εμπειρία στους επισκέπτες, μια ευκαιρία να μάθουν μια παραδοσιακή τεχνοτροπία, να δημιουργήσουν τα δικά τους εργόχειρα και να εργαστούν με τα χέρια τους με ντόπιο μαλλί και τοπικές φυσικές βαφές. Ταυτόχρονα, συνδυάζουν τα μαθήματα με μια ημερήσια εκδρομή και παρακινούν τους συμμετέχοντες τα απογεύματα να γνωρίσουν τον τόπο και τη φύση του μέσα από πεζοπορίες και επισκέψεις στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.
Είναι μια πρωτοπόρα ιδέα, να αναδείξουν μια παράδοση με σύγχρονο τρόπο και να φέρουν τους επισκέπτες στα δύο κοντινά χωριά, στα Άνω Πεδινά και στον Ελαφότοπο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Ένα καινοτόμο οικοτουριστικό πακέτο που περιλαμβάνει το μάθημα, τα υλικά, η διαμονή (στον ξενώνα Πορφυρόν στα Άνω Πεδινά ή στον ξενώνα Ρόκκα στον Ελαφότοπο, μέλη της Ecotourism-greece.com) με πλήρη υγιεινή και τοπική διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Η αειφορία στον τουρισμό, το κύμα της εποχής μας, δίνει μεγάλη βάση στις αυθεντικές εμπειρίες. Και τι πιο αυθεντικό από το συνδυασμό της προσωπικής δημιουργίας και μάθησης με την παράδοση και τις δραστηριότητες στη φύση. Είναι η ώρα όλες οι κοινότητες στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τον φυσικό, πολιτισμικό και γαστρονομικό τους πλούτο. Η ζήτηση από τους επισκέπτες υπάρχει, ας ανταποκριθούμε!