+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Agrianidis

Let’s go nuts!

Τα ξενοδοχεία στρέφονται όλο και περισσότερο προς την υγιεινή διατροφή, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα σημαντικό τοπικό προϊόν -που συχνά ξεχνάμε- με υψηλή διατροφική αξία είναι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα. Η σύγχρονη γαστρονομία και ζαχαροπλαστική τιμάει τους ξηρούς καρπούς, οπότε γιατί να μην εμπλουτίσετε τις συνταγές του εστιατορίου σας; Επίσης, οι ξηροί καρποί μπορούν να συνοδεύσουν τα βραδινά ποτά στο μπαρ και να μειωθεί η κατανάλωση υδρογονωμένων λιπαρών οξέων που περιέχουν τα συσκευασμένα, τηγανητά σνακ του εμπορίου. Τέλος, μπορούν να πάρουν κυρίαρχη θέση στον πρωινό μπουφέ, ως ένα θρεπτικό σνακ για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα. Άλλωστε και οι επισκέπτες πλέον αναζητάνε υγιεινές διατροφικές επιλογές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό τους και θα τους προσφέρουν ενέργεια για να απολαύσουν τις ποικίλες αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες.

Φυσικά, είναι σημαντικό οι ξηροί καρποί που προτιμάμε να είναι εγχώριας παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, καταρχάς θα μειώσουμε σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των μεταφορών που προκύπτει λόγω των εισαγωγών ξηρών καρπών από μακρινούς προορισμούς, όπως από την Ασία και την Αφρική. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις όπου εισαγόμενοι ξηροί καρποί δεν τηρούν τους απαραίτητους ελέγχους, όπως η απόσυρση 38,5 τόνων φιστικιών από την Κίνα το 2010 λόγω υψηλών συγκεντρώσεων καρκινογόνων ουσιών ή το μπλοκάρισμα στο τελωνείο Τουρκικών αποξηραμένων βερίκοκων το 2018 λόγω υπέρβασης ορίων στα θειώδη.

Δεύτερον, παραγγέλνοντας ελληνικούς ξηρούς καρπούς στηρίζετε την οικονομία της περιοχής σας και την τοπική παραγωγή. Σύμφωνα με γεωργική στατιστική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, δείχνουν να είναι τα νέα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται η χώρα μας. Όμως, ακόμα και τα φιστίκια, που πολλοί πιστεύουν ότι έρχονται από το εξωτερικό, μπορούν να είναι ελληνικά!

Ελληνικά φιστίκια, λοιπόν, βρήκαμε στην εταιρεία Ελληνικός Καρπός του Χρήστου Αγριανίδη, μια οικογενειακή μονάδα παραγωγής ξηρών καρπών και επεξεργασίας φιστικιού. Η έδρα της είναι στην Αμμουδιά Σερρών, ένα χωριό 1000 κατοίκων με κύρια ενασχόληση την καλλιέργεια της γης. Μια σημαντική πληροφορία που μάθαμε σχετικά με την τοπική οικονομία, είναι πως η εταιρεία ευθύνεται για την αναγέννηση της καλλιέργειας φιστικιού στην περιοχή από το 2004, η οποία είχε ελαχιστοποιηθεί τη δεκαετία του ’90 εξαιτίας των εισαγωγών.

Από το 2013 η οικογένεια Αγριανίδη παράγει και «το μοναδικό ελληνικό τηγανισμένο φιστίκι» (peanuts). Τα προϊόντα Ελληνικός Καρπός έχουν τιμηθεί με διακρίσεις και έχουν ξεχωρίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Περιλαμβάνουν πολλές ελληνικές επιλογές, όπως κελυφωτά φιστίκια, αμύγδαλα Σερρών, ηλιόσπορο Κομοτηνής, καρύδια, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα και πολλά άλλα. Η εταιρία ενισχύει την τοπική παραγωγή, και όσες ποικιλίες δεν παράγονται στην Ελλάδα τις προμηθεύεται από κοντινούς προορισμούς. Για όλους αυτούς τους λόγους βραβεύσαμε τα προϊόντα Ελληνικός Καρπός ως “Top Product” για τον τουριστικό κλάδο.

Για τα ξενοδοχεία ιδανική λύση είναι η παραγγελία χύμα σε επαγγελματικές ποσότητες. Αν όμως ένα κατάλυμα προτιμάει τις ατομικές μερίδες, τότε μπορεί να επιλέξει τα νέα ατομικά κύπελλα με φυστίκι, ηλιόσπορο, κελυφωτό, κολοκυθόσπορο και φιστικόψυχα. Τα ατομικά κύπελλα μπορούν εκτός από το να σερβίρονται στο μπαρ, να πωλούνται σε beach bar και mini market, καθώς και να προσφέρονται στους επισκέπτες για τις εκδρομές τους. Μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε τα ατομικά κύπελλα και όποιες άλλες πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιείτε!