+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Agrodomi

Το ελληνικό φυσικό νερό στην μάχη εναντίον του πλαστικού!

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Καταργούνται οι πλαστικές σακούλες, αντικαθίστανται τα πλαστικά καλαμάκια και είδη εστίασης από άλλες οικολογικές επιλογές και πολλά άλλα. Αν νοιαζόμαστε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε, τι πιο απλό από το να σταματήσουμε να αγοράζουμε εμφιαλωμένα νερά σε πλαστικά μπουκαλάκια;

Φανταστείτε πόσο μεγάλο όγκο απορριμμάτων μπορεί να παράγει ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αν αναλογιστούμε ότι οι επισκέπτες του καταναλώνουν εκατοντάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού την ημέρα… Έτσι δεν εκπλησσόμαστε όταν μαθαίνουμε από έρευνα του 2012 πως «Το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που εξετάστηκαν βρέθηκαν επίσης να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες στο στομάχι τους». Μάλιστα, το ντοκιμαντέρ Blue Planet II του BBC του 2017 έδειξε ότι θαλασσοπούλια ταΐζουν στα μικρά τους πλαστικό το οποίο τελικά τα σκοτώνει και πως ακόμα και το γάλα των δελφινιών μπορεί να μολυνθεί.  Η κατάσταση δηλαδή αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει…

Εκτός αυτού, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια κάνουν κακό και στην υγεία μας, μιας και το νερό βρέθηκε να περιέχει ίνες πλαστικού! Η λύση είναι απλή: ας κάνουμε την αρχή σταματώντας να καταναλώνουμε εμφιαλωμένο νερό. Ειδικά στη χώρα μας, είναι παράλογο. Για παράδειγμα, το νερό του δικτύου της Αττικής είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, τη στιγμή που σε άλλες χώρες το νερό βρύσης δεν πίνεται καν. Επίσης, το ελληνικό νερό είναι πιο ελαφρύ από τα νερά της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς περιέχει λιγότερα άλατα. Αλλά ακόμα και σε περιοχές που το νερό δεν είναι τόσο ελαφρύ, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά συστήματα φιλτραρίσματος νερού που μπορούν τα καταλύματα να εγκαταστήσουν.

Συνεπώς ας προτιμήσουμε το νερό από τη βρύση και από τις πηγές που αφθονούν στην ελληνική φύση. Στην πρόσφατη έκθεση HORECA εντοπίσαμε δύο εταιρείες των οποίων τα προϊόντα σε συνδυασμό αποτελούν την τέλεια λύση για κάθε κατάλυμα που θέλει να μειώσει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Η Αγροδομή διαθέτει μια σειρά συσκευών παροχής φιλτραρισμένου νερού για γέμισμα μη-πλαστικών μπουκαλιών, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων. Τα μεγάλα ξενοδοχεία μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερες από μία συσκευές σε στρατηγικά σημεία των εγκαταστάσεών τους. Η σειρά EZH20 Bottle Filling Stations περιλαμβάνει συσκευές με ψύκτη ή χωρίς, για παροχή κρύου ή φυσικού φιλτραρισμένου νερού.

Η Eco Life-Life Green παράγει οικολογικά μπουκάλια με μοντέρνο σχεδιασμό, από ανοξείδωτο ατσάλι, χωρίς δισφαινόλη και καρκινογόνες ουσίες. Ένα κατάλυμα μπορεί να τα διαθέτει στο πωλητήριό του και να προτρέπει τους επισκέπτες του να αποκτήσουν το δικό τους οικολογικό μπουκάλι και να το γεμίζουν στις συσκευές παροχής φιλτραρισμένου νερού που θα έχει εγκαταστήσει.

Ένα ξενοδοχείο μπορεί να ενθαρρύνει την αλλαγή της νοοτροπίας των επισκεπτών στη χώρα μας, γράφοντας μηνύματα στους χώρους του, που θα ενθαρρύνουν την κατανάλωση φυσικού νερού. Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μείωσης της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών, τα ξενοδοχεία θα έχουν διπλό όφελος: εξοικονόμηση χρημάτων από την αντικατάσταση του εμφιαλωμένου νερού που προσφέρουν με φρέσκο νερό, και παράλληλα προστασία του περιβάλλοντος.