Η καμπάνα χτυπά για τα μαγειρικά λίπη!
Υπάρχει όμως η λύση: ανακύκλωση. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του 2016, όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται -μεταξύ άλλων- να ανακυκλώνουν τα απόβλητα μαγειρικών λιπών που παράγουν. Συγκεκριμένα, οφείλουν να διαχωρίζουν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και έλαια προτού εισέλθουν στο δίκτυο αποχέτευσης και να τα συλλέγουν προς κατάλληλη αξιοποίηση. Για όσα λίπη και έλαια δεν μπορούν να διαχωριστούν, οι επιχειρήσεις οφείλουν να εγκαθιστούν και να λειτουργούν κατάλληλους λιποσυλλέκτες. Τέλος, πρέπει να συνάπτουν συμβάσεις με εγκεκριμένες επιχειρήσεις αποκομιδής λιπών και ελαίων και φυσικά να τηρούν αρχείο των παραπάνω πρακτικών. Έχετε υπόψη ότι σε περίπτωση παραβάσεων, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα.
Φυσικά από τα παραπάνω δεν εξαιρείται οι καφετέριες και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Εκτός από την υποχρεωτική διάσταση του ζητήματος, ας ενημερωθούμε για τους λόγους για τους οποίους η ανακύκλωση μαγειρικών λιπών αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα προς μια πράσινη φιλοσοφία, η οποία εξασφαλίσει βιωσιμότητα και ικανοποιεί τους πελάτες που αγαπούν το περιβάλλον.
Τα χρησιμοποιημένα λίπη και έλαια είναι απαραίτητο να ανακυκλώνονται, καθώς αποτελούν άριστη πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ, δηλαδή βιολογικής προέλευσης υποκατάστατου καυσίμου ντίζελ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα απόβλητα μαγειρικών λιπών καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια, όπου ρυπαίνουν και βλάπτουν το οικοσύστημα. Όλα τα είδη μαγειρικών λαδιών, σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, μπορούν να ανακυκλωθούν.
Επιπλέον, μια επαγγελματική κουζίνα οφείλει να διαθέτει λιποσυλλέκτες. Πρόκειται για συσκευές που διαχωρίζουν τα λίπη και τοποθετούνται σε κατάλληλους εσωτερικούς χώρους. Καθώς διαχωρίζει τα λίπη από το νερό και διάφορα στερεά, προστατεύει τις σωληνώσεις και διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεών σας. Η συντήρηση τους είναι εύκολη και μπορεί να γίνεται καθημερινά από το προσωπικό κάθε κουζίνας.
Διαπιστώνουμε λοιπόν για άλλη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που μας αφορά και μας ωφελεί όλους. Η ανακύκλωση λαδιών μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές πράσινες πρακτικές που θα κάνουν μια επιχείρηση εστίασης να ξεχωρίσει. Απευθυνθείτε στις κατάλληλες εταιρείες, οργανωθείτε και προωθείστε τις πράσινες ενέργειές σας.