+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Goji Health

Το goji berry μπαίνει στη λίστα των ελληνικών υπερτροφών!

Οι υπερτροφές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας – ευτυχώς- και η χώρα μας παράγει μια πληθώρα από τέτοιες επιλογές, σε κάθε γωνιά της. Πρόκειται για έναν πρόσφατο όρο που δημιουργήθηκε για να ξεχωρίσει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Από το 2007 η ΕΕ έχει απαγορέψει να χαρακτηρίζονται τρόφιμα ως «υπερτροφές» αν δεν συνοδεύονται από αξιόπιστες κλινικές έρευνες.

Το Κρητικό σταμναγκάθι, η μαστίχα Χίου, ο Κρόκος Κοζάνης, η Κορινθιακή σταφίδα, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα αρωματικά φυτά, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα σύκα, τα κράνα, τα ρόδια, το χαρούπι, τα φιστίκια Αιγίνης, το Ιπποφαές, το τσάι του βουνού και πολλά άλλα είναι υπερτροφές και διατηρούν επάξια μια υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή. Πέρα από τα superfoods που εισάγουμε όπως οι σπόροι Chia, το ginseng, το guarana από το εξωτερικό και να μην αναδείξουμε τους δικούς μας διατροφικούς θησαυρούς;

Το goji berry είναι μια από τις υπερτροφές που συνήθως εισάγουμε από Ασιατικές χώρες. Ίσως να μην γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει ελληνική παραγωγή goji berry. Όμως, τα ελληνικά goji berry ωριμάζουν το καλοκαίρι και μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή κατεψυγμένα όλο το χρόνο. Και φυσικά είναι πολύ ανώτερα από τα αποξηραμένα που εισάγουμε. Γι’ αυτό και εμείς ψάξαμε στο πρόσφατο Bio Festival και βρήκαμε μια νέα ανερχόμενη επιχείρηση, την Goji & Health, ένα τολμηρό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2012 από τον γιατρό Οικονομόπουλο Ιωάννη και τον γεωπόνο Καρακατσιώτη Δημήτριο.

Μας εντυπωσίασε ότι η εταιρεία παράγει μαρμελάδες σε τρεις γεύσεις, goji και κολοκύθα, goji και πράσινο μήλο, καθώς και goji και χυμός ροδιού. Είναι εντελώς χειροποίητες, με 80% φρούτα από τα οποία το μισό είναι νωπό ή κατεψυγμένο goji berry, χωρίς καθόλου φάρμακα, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα, χρώματα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Eπειδή ακριβώς δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, οι μαρμελάδες διατίθενται σε γυάλινα βαζάκια των 210γρ., καθώς και σε γυάλινα βάζα 1 ή 2 κιλών. Επίσης, υπάρχει η επιλογή των ατομικών μερίδων 28γρ. ή βαζάκια 40γρ. που ταιριάζουν τέλεια στο room service ή και σε μια βάφτιση. Όλα αυτά κάνουν τις μαρμελάδες Goji & Health την απόλυτα υγεινή επιλογή για ένα ξενοδοχείο!

Μια ακόμα πεντανόστιμη και υγιεινή επιλογή που δοκιμάσαμε αποτελεί ο κατεψυγμένος 100% φυσικός χυμός ροδιού που διατηρεί τη φρεσκάδα, τη θρεπτικότητα και τη δροσερή του γεύση. Το βρήκαμε σε μπουκάλια ενός ή μισού λίτρου καθώς και σε ατομικά μπουκαλάκια (250 ml) που μπορούν να τα παίρνουν οι επισκέπτες ενός καταλύματος μαζί στις δραστηριότητές τους. Τα μπουκάλια είναι πλαστικά για να μπαίνουν στην κατάψυξη, οπότε μην ξεχνάμε να τα ανακυκλώνουμε!

Τα goji berry μπορούμε να τα βρούμε επίσης νωπά ή κατεψυγμένα σε συσκευασίες των 100γρ, μια αρκετά σπάνια επιλογή, μιας και μη-αποξηραμένα goji berry μπορεί να βρει κανείς μόνο κοντά σε περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται. Έτσι, ένα κατάλυμα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες από το εξωτερικό μια μοναδική γευστική και θρεπτική επιλογή που ίσως να μην είχαν ξανά την ευκαιρία να δοκιμάσουν.

Ας είναι φέτος το καλοκαίρι το ελληνικό goji berry η πιο φρέσκια προσθήκη στον κατάλογο των υπερτροφών μας!