+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Allergy Free

To επόμενο βήμα για τα ξενοδοχεία: υποαλλεργικά δωμάτια

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα είναι πολλοί, όπως είναι και τα προβλήματά τους όταν μένουν σε ξενοδοχεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες τους. Αλλά και για όσους δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αλλεργία, ένα υγιεινό και φρέσκο περιβάλλον είναι πάντα προτιμότερο. Και φυσικά, το να εφαρμόζει ένα κατάλυμα μέτρα για την πρόληψη αλλεργιών μπορεί να αποτελέσει μέρος της πράσινης φιλοσοφίας του. Ήδη πολλά ξενοδοχεία στο εξωτερικό διαθέτουν allergy-free δωμάτια, αλλά και καταλύματα στη χώρα μας αρχίζουν να ακολουθούν την τάση αυτή. Ένα μικρό ή μεσαίο κατάλυμα μπορεί να έχει ένα ή δύο τέτοιου τύπου δωμάτια.

Αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν πολλών ειδών πράγματα, από τα πούπουλα στα μαξιλάρια και τα παπλώματα έως τη σκόνη, τη μούχλα και τα ακάρεα που συγκεντρώνονται σε χαλιά, στρώματα και κουρτίνες.

Τι κάνει λοιπόν ένα δωμάτιο allergy-free;

  1. Ο καθαρός αέρας, που διασφαλίζεται με τη συχνή και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών, τον έλεγχο της υγρασίας και το φιλτράρισμα του αέρα.
  2. Τα μπάνια να έχουν αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού και τα υδραυλικά να λειτουργούν σωστά, ώστε να μη δημιουργείται μούχλα.
  3. Τα υποαλλεργικά προϊόντα ύπνου, όπως ειδικά καλύμματα σε στρώματα και μαξιλαροθήκες. Η Candia Strom διαθέτει προστατευτικά στρωμάτων από οργανικό βαμβάκι. Μαξιλάρια από φυσικό καουτσούκ με κυψέλες που αποτρέπουν την ανάπτυξη ακάρεων και βακτηρίων θα βρείτε στη Linea Strom. Γενικά προτιμάμε πιστοποιημένα οικολογικά προϊόντα, από φυσικά υλικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  4. Η χρήση αποκλειστικά φυσικών και οικολογικών καθαριστικών, για τον καθαρισμό των επιφανειών και το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Η σειρά οικολογικών καθαριστικών Ekos είναι πιστοποιημένη από την ICEA για την δερματολογική ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
  5. Για τη σκίαση, η καλύτερη επιλογή είναι οι κάθετες περσίδες, που δε συγκρατούν σκόνη και ο συχνός καθαρισμός τους. Η εταιρεία συστημάτων σκίασης Shadow διαθέτει κάθετες περσίδες από οικολογικά, φυσικά υφάσματα.
  6. Για την προσωπική υγιεινή, τα φυσικά προϊόντα περιποίησης που δεν περιέχουν πρόσθετα αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά είναι η ιδανική επιλογή. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία φυσικών σαπουνιών, όπως τα χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου του Corfu Soap Workshop, του ελαιοτριβείου Nikolaou Family και της νέας ελληνικής εταιρείας Zealots of Nature.
  7. Αν τα δωμάτια διαθέτουν χαλιά, προτιμάμε να είναι μικρού μεγέθους ώστε να καθαρίζονται συχνά. Όμως, υπάρχει και η επιλογή της αποφυγής των μοκετών ή χαλιών, αν τα δωμάτια έχουν χτιστεί εξαρχής με ξύλο, πέτρα ή μάρμαρο.
  8. Τα δωμάτια να καθαρίζονται με ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρα HEPA. Εξαρτήματα HEPA AirClean θα βρείτε στη Miele.
  9. Οι τοίχοι να βάφονται με οικολογικά, υποαλλεργικά χρώματα, όπως η σειρά VITEX ECO και η σειρά Vechro Smaltoplast Silk.
  10. Tα υποαλλεργικά δωμάτια να βρίσκονται σε ειδική ζώνη ή όροφο, όπου δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια.

Κάνοντας αυτές τις επιλογές ένα κατάλυμα μπορεί να διασφαλίσει μια υγιεινή, ανέμελη εμπειρία διαμονής στους επισκέπτες του, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Έτσι, το όφελος θα είναι διπλό: θα ενισχύσει την οικολογική φιλοσοφία του και θα αποκτήσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων από μια νέα κατηγορία επισκεπτών, που αναζητά την φροντίδα των ιδιαίτερων αναγκών της.

Όσα καταλύματα εφαρμόζουν πρακτικές για την πρόληψη των αλλεργιών, μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα “AllerPass”. Πρόκειται για έναν επαγγελματικό οδηγό που έχει στόχο να βοηθήσει ταξιδιώτες με αλλεργίες ή άσθμα να εντοπίζουν υποαλλεργικά δωμάτια ξενοδοχείων για να απολαύσουν με άνεση και ασφάλεια τις διακοπές τους. Ήδη εφτά ξενοδοχεία στην Αθήνα και τέσσερα στην Κρήτη έχουν πάρει την έγκριση αυτή.

Μπράβο στους: Electra Palace Athens, O&B Athens Boutique Hotel, Brasil Suites Hotel Apartments, AVA Hotel & Suites, Hotel Grande Bretagne, Amalia Hotel Athens, Coco-Mat Hotel Athens, Galaxy Hotel Iraklio, Apollonia Beach Resort & Spa, Candia Maris Hotel και Creta Maris Beach Resort!