Βιολογικό λάδι: Καλύτερο και για σένα και για το περιβάλλον
Ήδη από την αρχαία Ελλάδα το λάδι ελιάς ήταν ίσως το βασικότερο προϊόν που παρήγαγε ο τόπος μας. Οι πρόγονοί μας πέρα από τη γεύση του είχαν εκτιμήσει και όλες του τις θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αντλούσαν τόσο καταναλώνοντάς το όσο και εφαρμόζοντας το πάνω στην επιδερμίδα τους για να φροντίζουν την υγεία της. Οπαδός των ευεργετικών ιδιοτήτων του λαδιού ήταν και ο ίδιος ο πατέρας της ιατρικής, Iπποκράτης.
Μέχρι σήμερα αμέτρητοι Έλληνες παραγωγοί ασχολούνται με τον θησαυρό που κρύβεται στον καρπό της ελιάς. Και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση παράγοντας βιολογικό ελαιόλαδο και προσφέροντας ακόμα πιο υγιεινά προϊόντα. Τέτοια προϊόντα αποτελούν μικρά και απλά βήματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να ξεκινήσουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πράσινου τουρισμού που κερδίζει ολοένα και περισσότερους τουρίστες – οπαδούς.
Το Green-Guide.gr μετά από έρευνα ανακάλυψε πέντε σπουδαία ελληνικά ελαιοτριβεία που έχουν στραφεί στο βιολογικό ελαιόλαδο:
- Το Αρισταίον, το οποίο παράγει βιολογικό ελαιόλαδο από ελιές κορωνέικης ποικιλίας αποκλειστικά από ζακυνθινούς ελαιώνες. Το λάδι του φέρει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Αν έχετε κάποια τουριστική επιχείρηση στο Ιόνιο εντάξτε στις δραστηριότητές της ξεναγήσεις και γευσιγνωσία στο μουσείο του Αρισταίον.
- Τη ΜΕΛΑΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ ΓΗΣ όπου θα βρείτε βιολογικό ελαιόλαδο ΠΟΠ Λυγουριού. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κερδίσει δύο βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων της. Στην κατοχή της βρίσκεται η αγροτουριστική μονάδα Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ, η οποία διοργανώνει και ξεναγήσεις.
- Την BIOLEA, μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου με μυλόπετρες και πιεστήρια. Η συγκεκριμένη εταιρεία πάλεψε και κατάφερε να φέρει με επιτυχία το παραδοσιακό σύστημα παραγωγής ελαιολάδου στα σημερινά πρότυπα παραγωγής. Το λάδι της παράγεται και τυποποιείται στον Άστρικα Χανίων.
- Το Λάδι Βιώσας και τους ελαιώνες του στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας. Εκτός από την κλασική του εκδοχή κυκλοφορεί και με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι. Είναι πιστοποιημένο από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Bio Hellas. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα το βρουν σε τενεκέδες των 5lt.
- Την εταιρεία MALVA, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με δικό της ιδιόκτητο ελαιώνα 96 στρεμμάτων με 2.800 ελαιόδεντρα βιολογικής γεωργίας. Το παρθένο ελαιόλαδο MALVA τυποποιείται στη Μονεμβασία και εκτός από την ελληνική αγορά διατίθεται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ελβετία.