+30 215 2151725 info@green-guide.gr
Plastic Bag

Αποχαιρετήστε την πλαστική σακούλα και στα ξενοδοχεία

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη νέα νομοθεσία για την απαγόρευση της δωρεάν πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα. Τι συμβαίνει όμως στον ξενοδοχειακό κλάδο; Έχουν κάνει τα καταλύματα αυτό το απαραίτητο πλέον πράσινο βήμα;

Η κατάργηση της πλαστικής σακούλας είναι επιτακτική, καθώς επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον. Οι πλαστικές σακούλες διαλύονται εύκολα σε μικρά κομμάτια που καταλήγουν στη θάλασσα και κατ’ επέκταση καταναλώνονται από τα ψάρια. Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ το 2017 η Ελλάδα είχε την πρωτιά στη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια θέση που κάθε άλλο παρά περήφανους  μας κάνει.

Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν  να κάνουν τα στραβά μάτια. Οφείλουν να ενσωματώσουν στην πράσινη φιλοσοφία τους τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών, τόσο για τις ανάγκες λειτουργίας τους, όσο και για τους επισκέπτες που φιλοξενούν. Μια λεπτομερής έρευνα στους χώρους του ξενοδοχείου (κουζίνα, τμήμα πλυντηρίου, υπνοδωμάτια, μπάνια κλπ.) είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν τα σημεία όπου χρησιμοποιούνται πλαστικές  σακούλες και να αντικατασταθούν με περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Οι σακούλες απορριμμάτων που πωλούνται στην αγορά επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, καθώς έχουν το κατάλληλο σχήμα και βάρος. Ακόμα καλύτερα, ορισμένες παράγονται από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το χαρτί. Και φυσικά, μια εξαιρετική οικολογική λύση για τη μείωση των απορριμμάτων που παράγει η επαγγελματική κουζίνα ενός καταλύματος αποτελεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση για την οργανική ύλη.

Ταυτόχρονα, μια εξαιρετική ιδέα είναι τα ξενοδοχεία να διαθέτουν στους επισκέπτες τους επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Πρωτοπόρο σε αυτή την κατεύθυνση είναι το νησί της Αλοννήσου. Εκεί, ήδη από  το 2015 εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», στα πλαίσια του οποίου ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτουν στους πελάτες τους επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που πλένονται.

Και μην ξεχνάμε ότι μια επαναχρησιμοποιούμενη, υφασμάτινη τσάντα αποτελεί ένα τέλειο, αναμνηστικό δωράκι  που μπορούν να διαθέτουν τα πωλητήρια των ξενοδοχείων. Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να προμηθευτεί οικολογικές πάνινες τσάντες και να εκτυπώσει σχέδια που αποτυπώνουν χαρακτηριστικά της περιοχής ή την εταιρική ταυτότητα της. Μια οικολογική επιλογή αποτελεί επίσης η non woven τσάντα, από πολυπροπυλένιο. Απευθυνθείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα business gift.gr  της εταιρείας Pronet Hellas με έδρα στη Λάρισα, καθώς και στην εταιρεία Oikosac στην Αθήνα.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να διαθέσει το gift shop τσάντες από ελληνικές εταιρείες που φτιάχνουν ξεχωριστά σουβενίρ. Μια τέτοια εταιρεία είναι η When in Greece από τη Ρόδο, η οποία κατασκευάζει μοναδικές τσάντες από εξαιρετικές, ελληνικές πρώτες ύλες, όπως το θεσσαλικό βαμβάκι. Να έχουμε πάντα στο νου, βέβαια, πως οι υφασμάτινες τσάντες είναι πραγματικά οικολογικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Και φυσικά, τα πωλητήρια πρέπει να συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε ανακυκλώσιμες, χάρτινες, non woven ή υφασμάτινες σακούλες.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι να εξαφανιστούν εντελώς οι πλαστικές σακούλες από τα καταλύματα της χώρας μας. Ο τουριστικός κλάδος οφείλει να πρωτοπορεί και να δίνει το παράδειγμα στην αειφορία. Ευχόμαστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν αυτό το απαραίτητο βήμα, που μόνο οφέλη θα επιφέρει τόσο στη λειτουργία τους όσο και στον τόπο τους.